To je to što me zanima!

Prostitucija: Premijer zatražio raspravu prije kazni za klijente

Prema prijedlogu novog Zakona kažnjavale bi se i prostituke i njihovi klijenti. Novi Zakon izazvao je kritike ženskih udruga, ali i premijera koji želi kvalitetnu raspravu
Vidi originalni članak

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na sjednici Vlade u četvrtak predstavio je prijedlog novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira po kojem će se osim prostitutki kažnjavati i njihovi klijenti. Tako će se novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 kuna kazniti prostitutka koja nudi usluge na javnom mjestu i klijent koji ih zatraži, a u slučaju da uslugu realiziraju platit će od 4.000 do 10.000 kuna kazne ili će u zatvor do 60 dana. 

Prijedlog Zakona izazvao je kritike ženskih udruga, ali i premijera Zorana Milanovića koji je na sjednici rekao kako se o tome nije dovoljno raspravljalo pred javnošću i da je to avangardan manevar Švedske, ali da je pitanje zašto i druge liberalne države nisu išle tim putem. 

Prostitucija u Austriji i Njemačkoj legalna, 'a nisu zaostale države'

Milanović je zaključio da je riječ o temi koja zahtijeva vrlo ozbiljnu raspravu. Spomenuo je Austriju i Njemačku za koje se ne može reći da su zaostale, a imaju jedan sistem, dok Švedska ima drugi.

Naime, Austrija i Njemačka dio su skupine od osam europskih zemalja koje su prostituciju potpuno legalizirale i regulirale. 

Jutarnji list je među premijerovim suradnicima pokušao doznati znači li to da se Milanović zalaže za legalizaciju, ali kako oni tvrde premijer samo želi javnu raspravu i čvrste argumente. 

Švedska ne kažnjava prostitutke, već samo klijente

U Austriji je prostitucija dopuštena, a visokim zatvorskim kaznama kažnjavaju se klijenti koji koriste usluge maloljetnica koje se u tom slučaju ne kažnjavaju. Prostitutke u Austriji moraju na redovite liječničke preglede, a plaćaju poreze i socijalno osiguranje. Kada je u pitanju Švedska, tamo su samo klijenti u kažnjivom djelu, ali ne i prostitutke kao što je to zaključio premijer Milanović, što nije u potpunosti model ministra Ostojića. Prostitutke i klijenti jednako se kažnjavaju u Sloveniji. 


Idi na 24sata

Komentari 42

  • brnado 08.10.2012.

    sad ste donili zakon kad ste nemoćni više paćete kažnjavat one koji još mogu ...

  • Caffe-bar Gemini 07.10.2012.

    Treba jasno razlučiti prostituciju od seksa na javnim urbanim prostorima. Seks na javnim urbanim prostorima treba apsolutno zabraniti. Kazna za to treba biti i novčana i pritvor. Izgrednik novčanom kaznom treba pokriti samo realne troškove pritvora kako isti ne bi bili na trošak poreznih obveznika. Seks na javnom mjestu je obijesni egzibicionizam. Prostituciju treba zakonom reglirati i legalizirati. Mjesto za seks dozvoliti samo u zaštićenoj privatnosti.

  • dgasp 06.10.2012.

    Iako nam je ostalo samo da se j*bemo i to nam brane.

Komentiraj...
Vidi sve komentare