To je to što me zanima!

Ukrajina: Prosvjednici blokirali upravu u 14 od 25 pokrajina

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Oporba je odbila ponudu predsjednika Viktora Janukoviča koji je njihovim šefovima Arseniju Jacenjuku i Vitaliju Kličku ponudio najviša mjesta u ukrajinskoj vladi
Vidi originalni članak

Prosvjed protiv predsjednika Viktora Janukoviča proširio se zadnjih dana i izazvao blokadu regionalnih uprava u 14 od 25 pokrajina u Ukrajina. Prosvjednici drže u opsadi sjedišta guvernera, koje je imenovao predsjednik u četiri grada te bivše sovjetske republike, a zauzeli su ih još deset, uglavnom nakon žestokih sukoba sa specijalnim snagama, javlja BBC.

Kaos u Ukrajini: Pod opsadom prosvjednika sve zgrade vlade

Ništa od mira u Ukrajini. Ispred zgrada državne uprave u Kijevu novi sukobi. Gotovo sve vladine zgrade su pod opsadom prosvjednika. Policija ili stoji po strani ili neuspješno štiti državnu imovinu. 

Novi sukobi su izbili nakon što je oporba odbila ponudu predsjednika Viktora Janukoviča koji je njihovim šefovima Arseniju Jacenjuku i Vitaliju Kličku ponudio mjesta u ukrajinskoj vladi. Jacenjuku je ponuđeno mjesto premijera, a Kličku mjesto zamjenika premijera zaduženog za humanitarna pitanja.

Janukovič je čak bio spreman i na reviziju Ustava, čime bi se smanjile njegove ovlasti, ali i na ublažavanje nedavno donesenih zakona kojima se kažnjava sudjelovanje u prosvjedima. 

No, iz oporbe su to sve odbili. Poručili su da će nastaviti s prosvjedima sve dok svi njihovi zahtjevi ne budu u potpunosti ispunjeni, prije svega onaj o prijevremenim predsjedničkim izborima.

No, iako na ulicama vlada nasilje i kaos, jedan mladi par je odlučio okruniti svoju ljubav, i vjenčali su se upravo na barikadama u centru Kijeva, a ljubav okruniti na barikadama.

Idi na 24sata

Komentari 94

  • sceletroy 26.01.2014.

    hićo:"pametnom i upornom propagandom svatko može natjerati narod da misli kako je pakao sam raj nebeski i kako je najgori život u neimaštini i ropstvu – život u raju".

  • CROATIAN FIGHTER 26.01.2014.

    Već se ovdje nadziru elementi građanskog rata !

  • Bimini 26.01.2014.

    Odnos Rusije i Ukrajine može se povijesno usporediti s odnosom Srbije i Hrvatske. Nasilna rusifikacija, nametanje ruskog jezika i smatranje Ukrajinaca nižom vrstom (Rusi ih podrugljivo zovu: Hoholi), teror nad Ukrajincima u 20-tim godinama prošlog stoljeća, kad je ukrajinskim seljacima otimano žito i ostala hrana i tako izazvana strašna glad od koje je umrlo oko 10 milijuna ljudi, a zabilježeni su i slučajevi kanibalizma (Ukrajinci tu strašnu epizodu svoje povijesti zovu:GLADOMOR), doveli su do današnje situacije. Ukrajina je povijesno uvijek više bila orijentirana na Europu, a moguće je da će doći i do podjele zemlje, jer je naseljavanem u vrijeme SSSR-a , istočni dio pretežito nastanjen Rusima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare