To je to što me zanima!

Prosvjedi u Iranu: Poginulo je dvoje ljudi, više njih ozlijeđeno

U gotovo svim iranskim gradovima okupili su se deseci tisuća nezadovoljnih građana koji traže promjenu postojeće vladajuće garniture. Policija je uzvratila silom
Vidi originalni članak

Dvoje ljudi je poginulo, a više ih je ozlijeđeno u prosvjedima koje je u ponedjeljak organizirala iranska oporba, rekao je jedan parlamentarac, prenosi Reuters. U sukobu redarstvenih snaga i pripadnika Narodnih mudžahedina, glavnog naoružanog oporbenog pokreta u Iranu, ranjeno je devet policajaca.

U gotovo svim iranskim gradovima okupili su se deseci tisuća nezadovoljnih građana koji traže promjenu postojeće vladajuće garniture. Vlada je odgovorila nazvavši prosvjednike otpadnicima i plaćenicima, koji žele lažnim obećanjima zavesti narod. Policija je na ulicama Teherana pokušala spriječiti demonstracije upotrijebivši palice, vodene topove i suzavac, ali i prekomjernu silu. Uhićeno je nekoliko pripadnika Narodnih mudžahedina.

Dvojica oporbenih vođa, bivši premijer Mir Hosein Musavi i bivši predsjednik parlamenta Mehdi Karubi već se nekoliko dana nalaze u kućnom pritvoru, bez telefonske veze.

Dvoje mrtvih i u neredima u Bahreinu

I u protuvladinim prosvjedima u Bahreinu ubijena su dvojica šijitskih prosvjednika, javlja AFP. Zbog nasilja redarstvenih snaga nad prosvjednicima, šijitski blok koji ima 18 zastupnika od 40 mjesta u parlamentu, objavio je u utorak da obustavlja s radom. Blok je objasnio da je to "tek prvi korak" i da žele uspostavu dijaloga.

Prosvjedi su počeli u šijitskim selima na poticaj internetskih korisnika koji su akciju organizirali putem Facebooka tražeći političke i socijalne reforme po uzoru na Tunis i Egipat. Tisuće prosvjednika zauzelo je središnji trg Pearl Square u glavnom gradu Manami.

Kraljevina Bahrein je jedina monarhija Perzijskog zaljeva sa šijitskom većinom i vladajućom sunitskom dinastijom. Šijiti se smatraju diskriminiranima pri zapošljavanju i socijalnoj skrbi, pri stanovanju i organizaciji javnih službi u šijitskim selima.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • drug Tito_1 15.02.2011.

    i njima fali njihov Šah Reza Pahlavi......

  • George_1 15.02.2011.

    U Isusu Kristu je Put, Istina i Zivot, Obratite se vjerujte u radosnu vijest.

  • lexaurin 15.02.2011.

    Ne znam šta mi čekamo s našim smradovima?!?

Komentiraj...
Vidi sve komentare