To je to što me zanima!

Protiv kriminala marširalo je 100 tisuća Meksikanaca

Broj ubojstava u Meksiku jako se povećao zbog obračuna narko-kartela za nadzor nad rutama za krijumčarenje droge te čestih napada na policiju
Vidi originalni članak

Više od 100.000 nezadovoljnih Meksikanaca, mnogi noseći fotografije otetih rođaka i prijatelja, prosvjedovalo je diljem Meksika protiv vala ubojstava, otmica i oružanih obračuna.
Masovni prosvjedi uz svijeće upozorenje su vladi predsjednika Felipea Calderona, koji je borbu protiv kriminala proglasio prioritetom angažiravši više od 25.000 vojnika i policajaca radi obračuna s moćnim narko-kartelima. Samo u pograničnoj državi Chihuahui ove je godine ubijeno više od 800 ljudi, a ovaj tjedan na Yucatanu nađeno je desetak tijela bez glava.
Siromašni Meksikanci štrajkaju i prosvjeduju gotovo svakoga dana, no na subotnjim prosvjedima okupile su se tisuće pripadnika srednje klase koji su često žrtve otmica.
Prosvjed je potaknula otmica i ubojstvo 14-godišnjeg sina bogatog poslovnog čovjeka Alejandra Martija u čemu je, otkrila je istraga, ključnu ulogu imao jedan policijski detektiv.
Calderon je zbog rastućeg nezadovoljstva predstavio plan za borbu protiv kriminala u 74 točke. Plan predviđa jačanje policijskih snaga i strategiju za borbu protiv otmica u roku šest mjeseci. Ministarstvo obrane obećalo je opremiti policiju boljim automatskim oružjem. Calderon je pozvao naciju na strpljenje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare