To je to što me zanima!

Protuzakonito: Turska prisilno vraća izbjeglice u ratnu zonu

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava raspolaže dokazima o više od 100 deportacija u Irak i Siriju. Amnesty strahuje da je stvarni broj puno veći od toga
Vidi originalni članak

Turska je protuzakonito pritvorila desetke izbjeglica i natjerala ih da se vrate u ratnu zonu, tvrdi u srijedu međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

Amnesty u svom izvješću navodi da su turske vlasti odvele migrante do udaljenih pritvora u kojima su držani u izolaciji dodajući da je bilo izvješća i o zlostavljanju uključujući premlaćivanja. 

Turska je primila oko 2,2 milijuna sirijskih izbjeglica od početka građanskog rata u toj zemlji 2011. Iako su stotine tisuća od tada otišle prema zemljama Europske unije u toj zemlji je i dalje najveća izbjeglička populacija na svijetu.

EU i Ankara prošlog su mjeseca postigli dogovor o pomoći Turskoj vrijednoj tri milijarde eura kao i druge povlastice ukoliko Turska smanji priljev migranata u Europu. Amnesty navodi da raspolaže dokazima o više od 100 deportacija u Irak i Siriju i strahuje da je stvarni broj puno veći i uključuje deportacije u Afganistan.

Turska vlada odbacila je tvrdnje kao neistinite i navodi da manje od jedan posto Sirijaca ima ograničenje kretanja. Prema organizaciji dio europskih novaca troši se na gradnju pritvora u kojima su zabilježena zlostavljanja.

- EU mora osigurati da financiranje i suradnja s Turskom u pogledu migracije unapređuje a ne krši prava izbjeglica i migranata - navodi se u izvješću.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • balkanas 16.12.2015.

    zašto je turska dobila pomoć od europske unije od nekoliko milijardi eura a nebrine za izbjeglice ? Meni je žao izbjeglica ali tamo ima i isilovaca koji jedva čekaju da se uvuku u europu i ubijaju nas kršćane. Turska je kriminalna država pod diktatorom erdoganom i čautoglom i oni mogu sve jer im saveznici amerikanci sve dopuštaju u zamjenu za vojne baze.Sve te izbjeglice može primiti Saudijska Arabija,Turska i Katar ali nežele jer one žele muslimansku europu.

  • 16.12.2015.

    Amnesty International bi izgleda volio prekrojiti granice po svome.Sve te države iz kojih dolaze "izbjeglice" željele su svrgnuti svoje "diktatore",pa sad eto im njihovih frakcija koje se bore za "slobodu".Malo je tih izbjeglica koje su spremne prihvatiti zakone zemalja u koje dolaze nego donose svoje zakone.Ima dosta loših primjera po Europi kako se u stvarnosti ponašaju.U jednom gradiću u Švedskoj djecu mora pratiti policija u školu zbog "miroljubivih" izbjeglica.Ako je većina takvih onda je najbolje da ih se otpremi u zemlje iz kojih dolaze bez ikakvog prebiranja jer se oni sami među sobom trebaju prebrati i dogovoriti.

  • svejedobro 16.12.2015.

    Zato su i dobili novce iz EU..

Komentiraj...
Vidi sve komentare