To je to što me zanima!

Prvi nakon Mao Ce-tunga: Xi je postao najmoćniji kineski lider

Xi Jingpin imat će status poput onog koji je imao Mao. Mogao bi biti kao on, doživotni čelnik toliko dugo koliko bude zdrav, kaže politolog s kineskog sveučilišta u Hong Kongu
Vidi originalni članak

Xi Jinping definitivno se u utorak afirmirao kao najmoćniji čelnik unazad 40 godina u Kini: ušao je u povelju vladajuće Kineske komunističke partije, jednako kao i osnivač režima Mao Ce-tung.  

Xi Jinping (64), na čelu partije od kraja 2012., uz to će nesumnjivo u srijedu dobiti novi petogodišnji mandat glavnog tajnika, najviši naslov u zemlji. 

Okupljeni od prošlog tjedna na kongresu u Pekingu, više od 2300 delegata iz čitave zemlje odobrilo je u utorak uključivanje u povelju partije "misli Xi Jinpinga o socijalizmu na kineski način za novo razdoblje". Koncept je to koji odsad predstavlja "vodič djelovanja" najveće stranke na svijetu (89 milijuna članova).

- To će Xiju dati iznimne ovlasti. Imat će status poput onog koji je imao Mao. Mogao bi biti kao on: doživotni čelnik toliko dugo koliko bude zdrav - kaže Willy Lam, politolog s kineskog sveučilišta u Hong Kongu.

Nijedan čelnik nakon Maoa (1893.-1976.) nije doživio da se njegov doprinos ideologiji tako slavi dok je još na funkciji.

Ime Denga Xiaopinga, tvorca reformi s kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća koje su od Kine učinile drugu gospodarsku silu na svijetu, ušlo je u povelju nakon smrti, 1997.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • mihic82 24.10.2017.

    Jako loše i nestručnog napisan članak

  • matura 24.10.2017.

    Glavni tajnik = generalni sekretar

  • barbaboro 24.10.2017.

    kineski lider se bira na 10 godina, tj. na dva mandata od po pet godina, s tim što mu se mandat obnavlja nakon isteka prvog 5-godišnjeg mandata, ako što ne zasere. Tako da ne vjerujem da će biti išta od doživotnog mandata.

Komentiraj...
Vidi sve komentare