To je to što me zanima!

Prvi rezultati mature: Učenici najlošije napisali kemiju i fiziku

Obavezni predmet, hrvatski jezik je ove godine po prvi puta bio isti za sve, odnosno bez više i niže razine, te se uveo i prag prolaznosti na esejskom dijelu ispita
Vidi originalni članak

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Vinko Filipović je u srijedu predstavio prijevremene rezultate Ovogodišnje mature.

Točno u podne objavljeni su konačni rezultati državne mature kojoj je pristupilo 28.917 maturanata. Gimnazijalaca je 40,5 posto, ostalih 59,5 posto je učenika is strukovnih škola.

Obavezni predmet, hrvatski jezik je ove godine po prvi puta bio isti za sve, odnosno bez više i niže razine, te se uveo i prag prolaznosti na esejskom dijelu ispita.  27.194 učenika je pisalo hrvatski jezik, a njih 3562 učenika nije položilo ispit.  788 učenika je napisalo ispod razine prolaznosti. 21.9 posto gimnazijalaca je dobilo petice, a jedinice njih 1.51 posto. U odnosu na prethodne godine,  rezultati esejskog dijela su bolji, tek 1963 učenika dobilo je nula bodova dok je prošle godine nulu dobilo njih 2685.

Politiku i gospodarstvo, fiziku i kemiju su učenici su najlošije napisali u usporedbi s posljednjih pet godina. 

Za fiziku je prag prolaznosti iznosio 25 posto, odnosno 7110 učenika koji su pristupili ispitu njih 46,4 posto nije dobilo pozitivnu ocjenu, a prethodne godine s istim pragom prolaznosti palo je njih 38,1 posto. 31,3 posto učenika je dobilo jedinicu iz Politike i gospodarstva, a njih 19.5 posto je palo kemiju..

Na ovogodišnjoj je maturi zbog neovlaštenog korištenja mobitela poništeno pet ispita. Dva su ispita poništena zbog neprimjerenih (vulgarnih) sadržaja.

- Riječ je o ispitima na eseju, no ionako ne bi imali prolaznost zbog nedovoljnog broja riječi, ali smo time željeli pokazati dosljednost primjene Pravilnika o nedopuštenim sadržajima. Očito su se pojedinci više bavili vulgarnostima nego ostvarenjem uvjeta prolaza eseja - rekao je Filipović.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 12.07.2023.

    Kad padneš politiku i gospodarstvo...Kako?! I to 30% učenika...Urotili ste se svi skupa da Plenković smijeni ministra znanosti i obrazovanja? Da, to mora biti to. Zavjera.

  • 12.07.2023.

    Što će im kemija i fizika?Treba im engleski,njemački,matematika,tehnički, informatika,karte da bježe odavde...

  • superpametni 12.07.2023.

    Boli me glava od čitanja ovih brojki koje nitko ne kuži.

Komentiraj...
Vidi sve komentare