To je to što me zanima!

Pupovac o Kolindi: Izjava koja je bliže ustaškoj ideji Hrvatske

Tko god da ju je savjetovao, loše ju je savjetovao, jer ju je izložio višestrukoj kompromitaciji u javnosti, uvjeren je predsjednik Srpskog narodnog vijeća
Vidi originalni članak

Nadam se da će izabrana predsjednica do dana kada će prisegnuti na Ustav upoznati vrijednosti koje proizlaze iz njegove preambule, da je Hrvatska nacionalna država Hrvata i država nacionalnih manjina, uključujući i srpsku. To obvezuje sve, a posebice predsjednicu Republike Hrvatske da treba poštovati sve manjine i da im se identitet ne može mijenjati imenujući ih drugim etničkim imenima - rekao je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, za Večernji list

Time je i on komentirao izjavu Kolinde Grabar Kitarović da je za nju 'Hrvat i onaj tko je pravoslavne vjeroispovijesti i koji je Srbin po nacionalnosti jer je on ipak Hrvat u smislu hrvatskog državljanstva'. 

- Ja ne bih volio da netko moje prijatelje iz Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji naziva Srbima. Oni jesu srpski državljani, ali su etnički Hrvati, kao što sam ja etnički Srbin i hrvatski državljanin. Zamislite što bi bilo da netko Hrvate u BiH nazove Bosancima – rekao je Pupovac i dodao: 'To je mnogo bliže frankovskoj i ustaškoj ideji Hrvatske, nego modernoj i europskoj ideji Hrvatske'.

- Svjestan sam da sam možda oštar i nepravedan prema novoj predsjednici, ali to sam rekao i zbog ljudi koji je okružuju - kazao je Pupovac.

– Tko god da ju je savjetovao, loše ju je savjetovao, jer ju je izložio višestrukoj kompromitaciji u javnosti – rekao je Pupovac.

Viče čitajte na Večernji.hr.

Kolinda: To se ne odnosi na nacionalnost već na državnu pripadnost

Kolinda Grabar Kitarović je u petak pojasnila svoju izjavu.

- Ona se ne odnosi na nacionalnost nego na državnu pripadnost. Hrvatski jezik ne razlikuje izraz za etničku nacionalnost i pripadnost državi, odnosno državljanstvo i zato je došlo do zabune u medijima, ali bez ikakve potrebe. Naravno da poštujem svačiju etničku pripadnost. No, pretpostavljam kada apliciraju za vizu, Srbi u Hrvatskoj stavljaju hrvatsko državljanstvo - poručila je Grabar Kitarović iz Bruxellesa.

Idi na 24sata

Komentari 931

  • cajo58 19.01.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • bevc 19.01.2015.

    Samo tako Pupovac, nazivati ih pravim imenom !

  • nemo77 19.01.2015.

    naravno, nevalja kad im kazes srbi, onda smo nacisti i ustase, nevalja kad im kazes hrvati. a i nekuzim sta je precednica trebala rec, dragi njemci i njemice!!!! pa majku mu u hrvatskoj smo i kako ce drugacije oslovljavat narod iz hrvatske. mozda najbolje poimenice, da slucajno se nebi netko uvrijedio.

Komentiraj...
Vidi sve komentare