To je to što me zanima!

Put baruta: 'SAD koristi Krk, no ne da bi prevozili oružje...'

U srpnju 24sata su ekskluzivno objavili fotografije Iljušina-76 koji je na Krk sletio pod krinkom diplomatskog leta. Iz MORH-a i Agencije Alan priznali su suradnju, ali ne i da transportni avioni prevoze oružje i opremu
Vidi originalni članak

Neki od gostiju istrčavaju iz apartmana jer misle da je počeo rat. Moram ih smirivati i objašnjavati im da su samo avioni u pitanju, rekla je Almira Brtan, iznajmljivačica apartama u blizini Zračne luke Rijeka na Krku.

Avioni Iljušin-76 (Silk Way Airlines), Boeing 747-400 (Kalitta Air) i McDonnell Douglas MD-11 (Western Global Airlines) od travnja ove godine su 14 puta prevezli streljivo i opremu namijenjene ratovima koje Pentagon vodi na Bliskom istoku.

Kontrola leta u Rijeci odbila je komentirati o tome što su avioni prevozili, piše Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo (BIRN), ali potvrđuju da je ove godine bilo “puno više” takvih letova nego obično. Hrvatska je za transport vojne opreme i oružja izabrana nakon što su Sjedinjene Američke Države prestale to raditi preko vojnih baza u Njemačkoj.

- Znate da je SAD naš ključni partner i saveznik te da su nam jako puno pomogli u cijelom procesu ulaska u NATO i EU. Dakle, surađujemo s partnerima u okvirima partnerstva - rekao je u srijedu ministar obrane Krstičević i dodao da se kroz tu suradnju koristi “hrvatska infrastruktura”. S njim je u društvu bila njemačka ministrica obrane koje nije odgovorila zašto su se preko vojnih baza u Njemačkoj prestali obavljati sporni letovi.

Šef državne Agencije Alan Ivica Nekić uvjeravao je u srijedu da sva roba putuju po zakonima preko Krka.

- Imaju sve dozvole, idu tamo gdje po međunarodnim zakonima smiju ići. Ne samo Amerikanci, svi naši NATO partneri, a i zemlje koje nisu u tom savezu, voze kroz Hrvatsku, a to se događalo i prije - rekao je Nekić te odbio navode da je riječ o pošiljkama za Siriju.

- Sve što se radi, radi se po zakonu, a sve pretpostavke koje se mogu pročitati ne stoje - zaključio je Nekić.

Sve o letovima na Krk i sumnjivim trgovcima oružjem koji sudjeluju u poslu s Pentagonom pročitajte u današnjem broju Expressa.

Idi na 24sata

Komentari 93

  • ina67 07.10.2017.

    Dakle sumnje o prijevozu oružja potječu još od vlade Milanovića i dobro se sjećamo kako se govorilo o vladi, a izgleda ti isti danas šute. Dakle moj jedini zaključak je ovdje vlada licemjerstvo.

  • scythe 07.10.2017.

    Ne znam da li sam dobro shvatio ... ali; da nema Hrvatske i aerodroma na Krku ... ne bi bilo niti ratova na Bliskom istoku ...

  • ljubica ljubičica_1 07.10.2017.

    Dali su naši normalni?Dali nas žele uvući u rat ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare