To je to što me zanima!

Putinova superjahta: Kazalište, helidromi i zlatni držači toalet papira... Cijena? Prava sitnica

Na taliijanskoj obali usidrena je Šeherzada, čudo brodogradnje koje čuvaju Putinovi osobni čuvari. Ima akvarije, samonivelirajući stol za biljar, kupaonice sa zlatnim slavinama, čak i oružje...
Vidi originalni članak

Marina di Carrara u Italiji privremeni je dom zvijeri od jahte za koju aktivisti protiv Kremlja tvrde da pripada ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu (69). Ona ima plesni podij, čak i zlatne tržače za toaletni papir.

- To je grad u malom - rekao je The Sunu čovjek koji je radio na izgradnji plovila dugog 150 metara (kao jedno i pol nogometno igralište) prije dvije godine.

- Postoji bezbroj bazena, sauna, spa centara, kazalište, plesne dvorane, teretane, dva heliodroma - dodao je.

POGLEDAJTE VIDEO: Putinov novac

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Superjahta se zove Šeherzada prema legendarnoj perzijskoj kraljici, a prema nekim procjenama vrijedi 600 milijuna eura. Insajderski izvori The Suna kažu da bi mogla vrijediti i do 900 milijuna eura.

Što u njoj toliko košta? Možda akvarij od pet metara, više televizora uključujući jedan dijagonale četiri i pol metra koji se proteže po cijelom zidu ili samonivelirajući stol za biljar kako bi gosti mogli igrati i kad je more nemirno.

Ima toga još. Kupaonice su opremljene zlatnim slavinama kao u vrijeme frigijskog kralja Mide, zlatnim držačima za toaletni papir i plesnim podijem od pločica koji se pretvara u bazen. Šeherzada je jedna od samo dvije jahte s tom atrakcijom, a druga je Graceful. I ona je Putinova.

Ruski predsjednik dodao je i neke osobne detalje u ovu jahtu poput sobe za judo s uokviranim slikama crnih pojaseva i raznim knjigama koje veličaju njegovo bogatstvo.

- Svaka je površina na jahti ili mramor ili zlato. Teško je progutati činjenicu da je najnevjerojatniji brod na svijetu u vlasništvu čovjeka koji namjerava bombardirati civile u Ukrajini. To je nezamisliva količina bogatstva kad se zna da je prosječna plaća u Rusiji 500 eura, ljudi se bore i za hranu - kazao je radnik.

Šeherzada nije namijenjena samo krstarenju, već, poput superjahte u filmu iz serijala o Jamesu Bondu "Operacija Grom", ima suvremeni sigurnosni sustav koji može potapati brodove, a dva heliodroma i hangar mogu smjestiti helikopter, šest jet skija, pet gumenjaka i osam podvodnih skutera Seabob.

Prema aktivistima povezanima s ruskim oporbenjakom Aleksijem Navaljnim, koji je trenutačno u zatvoru, neki od članova posade radili su za Federalnu sigurnosnu službu koja brine o Putinovoj sigurnosti.

"Desetak osobnih čuvara i sluga Vladimira Putina neprestano održava jednu od najvećih svjetskih jahti u talijanskoj luci ", napisala je istraživačka novinarka i pristalica Navaljnoga Marija Pevčih na Twitteru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju talijanskom parlamentu zamolio je Rim da zaplijeni Putinovu imovinu i ne bude "utočište za ubojice". Vlasti istražuju brod zbog potencijalnih veza sa sankcioniranim Rusima.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • Roby621 24.03.2022.

    Jos da zna upravljat s tim🤣🤣👍👍

  • brane456 24.03.2022.

    to je sve skupa prava sitnica u odnosi na štetu koju je nanjeo čovječanstvu❌

  • 24.03.2022.

    Bolest...

Komentiraj...
Vidi sve komentare