To je to što me zanima!

Radijacija je narasla između 4 i 16 puta nakon raketne nesreće

Greenpeace tvrdi kako je razina zračenja narasla 20 puta, dok je ruska meteorološka agencija Rosgidromet u utorak objavila kako je narasla između 4 do 16 puta
Vidi originalni članak

Razine radijacije u ruskom gradu Severodvinsku su 8. kolovoza narasle između 4 i 16 puta, nakon nesreće za koje su vlasti otkrile da je uključivala testiranje rakete s morske platforme, objavila je u utorak ruska meteorološka agencija, a prenosi TASS. 

Ministarstvo obrane je prvo objavilo kako je pozadinsko zračenje ostalo na normalnoj razini nakon nesreće u četvrtak, no gradske vlasti Severodvinska u sjevernoj Rusiji otkrile su kako je zabilježen kratak rast razina radijacije. 

Greenpeace tvrdi kako je razina zračenja narasla 20 puta, dok je ruska meteorološka agencija Rosgidromet u utorak objavila kako je narasla između 4 do 16 puta. 

Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje pet ljudi, javio je AFP. 

U priopćenju je ruska nuklearna agencija Rosatom objavila da je u toj eksploziji smrtno stradalo pet članova njihovog osoblja, i da su tri osobe zadobile opekotine.

Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku "za izotopski izvor energije" motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo u sklopu te nesreće.

Stanovnici Severodvinska su napravili zalihe joda koji se koristi za smanjenje učinaka izloženosti zračenju.

Najteža nuklearna nesreća u povijesti dogodila se 1986.u bivšem Sovjetskom Savezu u ukrajinskoj centrali Černobil. Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko tjedna pokušavale prikriti razmjere katastrofe.

Foto:Ilustracija

 

Idi na 24sata

Komentari 27

  • BlackRaven 14.08.2019.

    Testirali su hypersonic drive. Au..Kako su samo uspjeli spakirat nuklearni reaktor u raketu, e to je stvarno cudo inzinjerstva..E sad, ok, greske se desavaju pogotovo sa takvim stvarcicama. Ali svejedno , nije mogao grunut. Nisu valjda testirali sa bojevom glavom....Valjda...Valjda ga sad traze jer su poslali poseban brod koji sluzi transportu "nuklearnih goriva"..Svi su naglo zbunjeni jer nije bilo eksplozije, ali je spike radijacije detektiran odmah. Early warning system, global satelite network..ali nikome nije jasno sto se u stvari desilo.

  • jožek2 13.08.2019.

    U americi se događa deset puta više nuklearnih nesreća i zla, ali to se krije i ne smije pisati, ali za ruse se piše i laže i sto puta više, to je dio američko zapadne propagande i nek se lažu i zadovoljavaju svojim lažima.

  • posten 13.08.2019.

    odvratni su, sve kaj valja iz Rusije vec je pobjeglo na zapad.

Komentiraj...
Vidi sve komentare