To je to što me zanima!

'Radimo sve po protokolu, ali nismo prijavili napad...'

BEZ PRIJAVE: Ravnateljica OŠ Luka nije prijavila ovaj incident iako je to u suprotnosti s naputcima ministarstva. Tvrdi da ne može nadzirati svu djecu
Vidi originalni članak

Marina Sabolović, ravnateljica Osnovne škole Luka iz Sesveta, napadnutog dječaka opisala je kao mirnog i dobrog učenika, koji redovito dolazi na nastavu.
- Ovo je strašan napad koji se dogodio izvan škole. Učenici, čiji su roditelji potpisali pristanak, osigurani su 24 sata na dan, bez obzira jesu li u školi ili ne - objasnila nam je ravnateljica Marina Sabolović. Škola osuđuje napade na njihova učenika, ali to nisu prijavili Ministarstvu.
- Mi radimo prema protokolu, a on nam ne nalaže da se to prijavi Ministarstvu - objasnila nam je ravnateljica i dodala da stručno osoblje, psiholozi i defektolozi svakodnevno rade s učenicima. Škola je uključena i u programe za prevenciju nasilja. Svi učitelji odlaze na stručna usavršavanja. Ravnateljica ne negira da u školi već dulje ima nasilja među učenicima i profesorima. Škola ima više od 1000 djece.
- Ako dođe do težeg napada na dijete, najbolje je to odmah prijaviti policiji ili nadležnim socijalnim službama - poručili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Iz Ureda pravobraniteljice za djecu uputili su na protokol o postupanju u slučaju nasilja među mladima. Djetetu treba preporučiti stručnjaka koji bi mu pomogao u psihičkom oporavku, a napadače zajedno s roditeljima također pozvati na razgovor. Obrazovna ustanova obavezna je slučaj prijaviti nadležnom centru za socijalnu skrb, policiji ili državnom odvjetništvu.

'UČENICI SE TUKU IZVAN ŠKOLE, A ČESTO VRIJEĐAJU NASTAVNIKE'
Tučnjave poslije nastave ili na odmoru uvijek ima. Ne smiju se tući u školi zbog ukora, ali vani je to dopušteno, ispričali su nam učenici Osnovne škole Luka.
U svakom razredu ima grupica “faca” koji su šefovi te mogu raditi što hoće i kome hoće, objasnili su nam učenici 8. razreda. Prepričavaju kako se svaki dan netko potuče poslije nastave, ali nikad do sada nije bilo težih posljedica. Neki učenici su toliko hrabri da se ne boje nastavnika, koji su nemoćni. Nekad im opsuju Boga ili bez dopuštenja odu sa sata, kažu nam učenici te potvrđuju kako male nasilnike nitko ne dira i opominje.
- Kad vidimo da se netko svađa ili će se potući, maknemo se. Ne želimo se miješati da ne bismo nastradali - rekli su nam učenici, koji pretučenog kolega opisuju kao dobrog dječaka koji se nikad nije svađao.

NE MOGU NADZIRATI TOLIKO UČENIKA
Učenici dolaze iz različitih obitelji, a prevelik broj učenika ne mogu stalno nadzirati. Određene slučajeve rješavaju uz pomoć razrednika i stručnog tima. Unatoč radu, nasilje je svakodnevnica među učenicima

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Bafl 26.02.2010.

    Kada se požale profesori samo mahneju rukom i smiju im se!!!!!!

  • otarnik 26.02.2010.

    Udarit tuđe dite pa se vucarat po sudovima po novinama radiju televiziji i to u nedogled.Udrit svoje dite pa uz sve ovo čoviku natovare i dječiji sud razne centre plećanje globa kazna prjetnja.Imao sam iskustvo di su me toliko izmaltretirali da se psihički neću oporavit dokle god san živ.Ako dite zna da mu ne smite ništa ono to uvelike koristi i još se hvali kako je tužija oca i mater i dobija parnicu pa je sada gazda u kući.Čim je gazda u kući oće da bude i u školi.

  • crnilabud 26.02.2010.

    ...hebeš ovakvo školovanje,danas dica idu radi roditelja u nj,a ne radi sebe!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare