To je to što me zanima!

Radnici Željezare prekinuli štrajk glađu nakon 11 dana

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Predstavnici sindikata i ministar gospodarstva, te tvrtka Trast dogovorili su da u splitskoj Željezari krene proizvodnja. Javili su se i potencijalni kupci
Vidi originalni članak

Nakon jedanaest dana, radnici splitske Željezare prekinuli su u ponedjeljak štrajk glađu.
 - Zadovoljni smo kratkoročnim rješenjem, a to je da se žica stavi u preradu, na što su pristali u Trastu. Počeli smo i pregovore sa Zlomrexom o sporazumnom raskidu ugovora - kazao je nakon 'prvog kruga' pregovora Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge sindikata.
Dodao je i da su u tijeku pregovori sa zainteresiranim kupcima.
- Ukoliko to ne uspije, Željezaru će preuzeti Hrvatska, no morat će se odgovornije tada odnositi prema svojoj imovini - dodao je Matijašević nakon sastanka s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem i sindikalnim predstavnicima Željezare. Tvrtka Trast polaže prava na 1500 tona čelične žice uskladištene u splitskoj Sjevernoj luci zbog dugova Željezare. Osim pokretanja proizvodnje radnici su tražili i raskid ugovora s poljskim Zlomrexom, koji je vlasnik Željezare od 2007.
 - Radnici su me uvjerili da žica ima svoje tržište te da kupci čekaju na nju. Imamo razne tvrtke koje su zainteresirane za Željezaru, a trenutno su u tijeku razgovori sa tvrtkom iz Njemačke. I ugovor sa Zlomrexom će se raskinuti - kazao je nakon sastanka ministar Đuro Popijač. Da prekidaju štrajk, potvrdio je prestavnik sindikata Željezare, Tonči Mužić, koji je i sam štrajkao glađu.
 - Za sada prekidamo štrajk, no budno ćemo pratiti i reagirati ukoliko nam se zahtjevi ne ispune - istaknuo je MUžić.
Radnici koji su glađu štrajkali 11 dana, iscrpljeni su. Nekoliko puta je zbog njih morala i intervenirati Hitna pomoć te ih je vozila u bolnicu na infuziju. Predsjednik Ivo Josipović je rekao da slučaj Željezare Split strašan i da ga se odmah mora početi ozbiljno rješavati.



DOKTOR MI JE ZABRANIO ŠTRAJK GLAĐU
Obitelji štrajkaše molili su ih da prestanu, ali su oni bili ustrajni i spremni štrajkati glađu sve dok se ne riješe njihovi problemi. S velikim iščekivanjem čekali su vijesti iz Zagreba.
 - Doktor mi je zabranio štrajk glađu i rekao da odmah počnem uzimati hranu jer će mi inače otkazati bubrezi, život mi se trese, ali neću prestati dok se ne ispune naši zahtjevi- rekao je Lovre Bratim,On je prije nekoliko dana bio na infuziji, ali se vratio u štrajk.
- Pozivam ljude koji narušavaju svoje zdravlje da prestanu sa štrajkom. Vlada je učinila puno i učinit će koliko može, ali bez nerealnih obećanja - komentirala je premijerka Jadranka Kosor stanje u splitskoj Željezari.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • olnada 08.03.2010.

    Drago mi je

  • Aisha_st 08.03.2010.

    sje... sve pa budite mirni. jos malo pa ce kod nas bit ka i u Grckoj

  • siptarcina 08.03.2010.

    Jesu li crijeva krulila od gladi u ritmu Lijepe Naše ? Neka neka kada nije bilo dobro podrigivanje od sitosti u ritmu Hej Slaveni .

Komentiraj...
Vidi sve komentare