To je to što me zanima!

Rajkovača: Stekao sam pravo na stan, plaćam ga 303 kuna

Ravnatelj AZOP-a Anto Rajkovača kaže da ne misli povući svoju odluku zbog koje se više ne može zaviriti u imovinske kartice dužnosnika. Ne misli ni dati ostavku
Vidi originalni članak

Od ponedjeljka se na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ne može zaviriti u imovinske kartice članova Vlade ili saborskih zastupnika. Udruge civilnog društva traže smjenu ravnatelja AZOP-a Ante Rajkovače, no on poručuje da je ne misli dati te da ostaje pri svojoj odluci.

- Zakon o zaštiti osobnih podataka ne razlikuje je li netko javni dužnosnik, Zakon se odnosi na fizičke osobe što dužnosnici i jesu. Mi u našem rješenju ne sporimo odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Mi naglašavamo potrebu da se svaka odredba i odluka uskladi s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka. Zbog toga postojimo i mi smo dužni stati na poziciju obrane privatnosti pa između ostalog i dužnosnika i svojim rješenjem smo to učinili - rekao je Rajkovača za RTL Danas.

Niječe da je taj potez povukao pod pritiskom dužnosnika koji su ga zvali.

- Ne radi se o nikakvom podlijeganju, Agencija je radila samo svoj posao. Dobili smo većinom anonimne upite iz široke javnosti, pretpostavljamo da je dio i dužnosnika. To nije primarno. U ovom trenutku je došlo do objave novih imovinskih kartica, iako i iz starih su ostali ti podaci dostupni na internetu. Mi stojimo pri tom stajalištu da se radi o prekomjernosti u određenom dijelu. Posebno, potpuno je nejasno zašto Povjerenstvo prikuplja podatke, da li je dužnosnik u nekoj bračnoj ili izvanbračnoj zajednici - kazao je.

Na pitanje o podacima o banci u kojoj je dužnosnik dignuo kredit ili o neto primanjima prije stupanja na dužnost, kaže: 

- Držimo da podatke o neto primanjima u bilo kojem svojstvu treba uskratiti od javne objave u dijelu koji se tiče prethodnih zaposlenja. Što se tiče neto primanja dužnosnika od trenutka stupanja na dužnost, tu ne smatramo spornom objavu primanja - rekao je.

Podatke o kreditima, kaže, objavio bi, no samo ukupan iznos kredita, a ne i banku u kojoj je dignut. Kaže da iako većina zemalja objavljuje imovinske kartice, niti jedna zemlja u EU  ne objavljuje toliki fond podataka kao Hrvatska.

Kaže da je očekivao reakcije na povlačenje imovinskih kartica s interneta, no ne toliko burne. Ne misli da su javno objavljene imovinske kartice jedno od najvažnijih oruđa protiv korupcije. 

S obzirom na to da je do jučer bila dostupna i njegova imovinska kartica, pojasnio je podrijetlo stana u kojem živi.

- I ja sam primijetio da su objavljeni određeni podaci o meni osobno, nije to tajna. Nemam stan u vlasništvu, sad je prošlo više od 20 godina od kako sam dobio od MUP-a stan u kojem živim temeljem ugovora o najmu i sve je provjerljivo, stekao sam pravo o najmu i nakon odlaska iz ministarstva umirovljenjem nije se ništa u tom smislu promijenilo - kazao je Rajkovača te dodao da stan plaća 303 kune mjesečno. Kazao je i da je digao nenamjenski gotovinski kredit u iznosu od 200-tinjak tisuća kuna.

Poručuje da nije član nijedne stranke te da njegov potez nema političke uzroke. Ipak, koji su se to dužnosnici žalili da im je objavom podataka u imovinskoj kartici povrijeđena privatnost, ne želi otkriti. 

Da li će zbog odluke o povlačenju imovinskih kartica dobiti ostavku, Rajkovača kaže da ne zna, ali da o tome niti ne razmišlja. Kaže da se sa svim zaposlenicima AZOP-a trudi da posao odrade korektno.


Idi na 24sata

Komentari 50

  • 06.05.2015.

    3000kn mjesečno sa režijama za stan koji nije moj.

  • oktopus1 06.05.2015.

    a moj sused stekao penziju za 40 godina staža 1421,89kuna,sve je receno

  • diavol of Croatia 06.05.2015.

    Čovjek lijepo veli da ne daje ostavke. Rješenje je ukinuti agenciju a uhljebe na burzu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare