To je to što me zanima!

Rasprodaju svu imovinu da prežive jer nemaju posao

Ni jedan od sugovornika pred HZZ-om u Zagrebu, Splitu, Zadru i drugim gradovima ne vidi svjetliju budućnost. Nezaposleni ni ne vjeruju obećanjima
Vidi originalni članak

Pred ispostavama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u cijeloj zemlji gotovo je nemoguće pronaći optimističnog čovjeka. Besparica, gladovanje, struja pred isključenjem, život bez grijanja... Te i slične situacije obavile su nezaposlene velom sivila, tuge i razočaranja. U prosincu lanjske godine posao na Zavodu tražilo je 291.545 ljudi, tri posto više nego mjesec prije. Ekonomski analitičari predviđaju da će ta brojka početkom veljače premašiti 300.000. Prateći tempo rasta nezaposlenosti stručnjaci, čini se, nisu daleko od surove realnosti. Sličnu situaciju su posljednji put zabilježili 2005. Ni jedan od naših sugovornika pred HZZ-om u Zagrebu, Splitu, Zadru i drugim gradovima ne vidi bolju budućnost. Đurđa Pokorni (58) iz Zagreba čeka svaki dan da joj HEP isključi struju. Bez posla je godinu dana. Prije toga je šest godina uzgajala i prodavala povrće. Danas pokušava preživjeti sa 700-tinjak kuna na mjesec. S njom žive bivši suprug i sin. Obojica su bez posla.
- Sin ponekad nađe nešto za raditi preko vikenda pa nam pomogne. Struju će nam isključiti, a grijanje već odavno nemamo. Rasprodali smo obiteljski nakit jer nismo imali za kruh - požalila se Đurđa. Ne vjeruje, kaže, da će pronaći posao. Uz svu nevolju, oboljela je i od tumora, a najveća joj je želja “posljednje dane provesti dostojanstveno”.
- Teško mi je. Ne vjerujem da će biti bolje, iako gospodin Josipović to obećava. Više se toliko ne zamaram politikom. Više me zamara što svaki treći dan nemam što za skuhati. Ponekad smo doslovce gladni - rekla je nesretna žena i požurila u svoj hladni dom. Posao je kao i protekle dvije godine, na Zavodu za zapošljavanje tražila i trgovkinja Ana Kleković (22). Živi s roditeljima iako bi se rado osamostalila. Ispričala nam je da su plaće u buticima po 2000 kuna, a s time će, kaže, teško ikad živjeti sama.

Mišel Voljak (21), autolimar
Posao tražim tri godine. Sa suprugom i kćeri preživljavam od 1600 kn rodiljske naknade i povremenih poslova, zbog čega sam sretan.

Ivan Turkalj (61), ekonomist
Posao tražim od 2006. Do tada sam imao tvrtku i zapošljavao 12 radnika. Nitko me ne želi zaposliti jer sam im prestar, a imam veliko iskustvo.

Mario Jurač (27), pomorac
Već godinu dana tražim posao. Ne radim, radio bih bilo što, ali posla jednostavno nema. Razmišljam da se prijavim u aktivnu vojnu službu.

Cvjetko Miličić (62), ugostitelj
Imao sam ugostiteljski obrt, no  posao je propao.  Otada sam na birou. Također sam i vozač, ali ni to ne pomaže. Ipak, radije bih da mladi dobiju poslove.

Josipa Budimilić (20), referent
Tražim posao u struci, ali ponuda je slaba. Izgleda da bi mi bilo bolje da tražim veze za posao. Kako sada stvari stoje teško da će uskoro biti bolje.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • exon valdez 30.01.2010.

    Ovaj naslov jednostavno nije istinit.Svi samo nekog vraga kukumaču i samosažalijevaju se,a da se pritom realno živi sve bolje.I to je činjenica.I ova gospođa u prilogu mi se čini vrlo uhljebita.Jebeš kukanje i žalopojke.Tako si neće pribaviti ni jednu kunu.Fleksibilnost,entuzijazam i samozapošljavanje su puno mudrija opcija od vječitog jadikovanja.

  • Leonarda 30.01.2010.

    Ova brojka nezaposlenih je MNOGO VECA, mnogi su otpisani sa burze, zbog razno-raznih gluposti, kao npr. na Zavodu daju ti broj mobitela poslodavca, ti ga zoves i ne mozes dobiti, onda te ovi savjetnici, otpisu kao da se nisi odazvao pozivu. Ima jos mnogo primjera, gdje zbog gluposti automatski te brisu. Jos zanimljivije je da ima slucajeva di je automatski izbirisan prije mjesec ipo, a danas je tek dobio rjesenje, da naredna tri mjeseca nema pravo na prijavu. Cini mi se da se tu radi o tome kako bi se ta brojka oko 300 000 nezaposlenih odrzala za javnost, a istina je da ih je mnogo vise. Naravno istina ne bi isla u korist rada ove Vlade, zbog toga tako i jeste!

  • mrn 30.01.2010.

    Čemu uopće služi ta ustanova,ima ih ko Kineza,uredili su si zgradu(Zagreb),ne poznam nikoga da je burza posredovala u nalaženju posla.

Komentiraj...
Vidi sve komentare