To je to što me zanima!

Rat Obame i Putina: Rusija je uvela sankcije Amerikancima

Predsjednik Barack Obama isključio je mogućnost američke vojne intervencije u Ukrajini i rješenje vidi u diplomaciji. Putin je na sankcije odgovorio istom mjerom
Vidi originalni članak

Nakon što je američki predsjednik Barack Obama objavio da uvodi nove sankcije ruskim dužnosnicima i jednoj banci, Rusija je odgovorila istom mjerom. Uveli su sankcije prema deset američkih državljana među kojima su predsjednik Predstavničkog doma Kongresa John Boehner, senator John McCain i Obamin viši savjetnik Dan Pfeiffer.

- Kao odgovor na sankcije koje je američka administracija 17. ožujka uvela protiv ruskih dužnosnika kao "kaznu" za podršku referendumu na Krimu, rusko ministarstvo objavljuje da uvodi recipročne sankcije protiv sličnog broja američkih dužnosnika i zastupnika, piše u priopćenju koje je objavilo rusko ministarstvo vanjskih poslova. 

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da tenzije između Rusije i Ukrajine predstavljaju "veliki rizik za te države i šire" i poziva na suzdržanost svih strana u krizi koja bi mogla izmaći izvan kontrole.

Idi na 24sata

Komentari 174

  • tomzag 21.03.2014.

    Ovo je sve dogovoreno između Rusa i Amerikanaca.

  • Artusartus 21.03.2014.

    U poplavi fraza na temu "povijesna prava" i "međunarodno pravo" treba odgovoriti na pitanje: kada počinje povijest? A kada prestaje i postaje sadašnjost? Što je to, zapravo, "međunarodno pravo"? Kako to da njegova primjena varira: secesija Istočnog Timora, Irske, Južnog Sudana, Kosova ... su podržani, secesija Abhazije, sjeverne Somalije, Blumentala ... se tolerirani, pokušaji samoopredjeljenja Baska, Srba, filipinskih Muslimana ... provociraju "brutalnu pacifikaciju". O kakvom "pravu" je ovdje riječ - očito, samo o pravu jačega. Putin ima sve adute, Obama je truba, Merkelica ne zna što bi prije, Holand i ostali "europski lideri" zapravo i ne postoje ... Dakle, tko ima para, ljetovati će već ove godine na ruskom Krimu, dok će broj ruskih turista na hrvatskom Jadranu biti manji.

  • Drago-R Triumph Moto 21.03.2014.

    U ovomu svemu vidim, opče i nije bit odnos Rusija-Ukrajina, Putim, Krim... Bitna je averzija, animozitet prema SAD-u. Ko se (u mojim komentarima) nije zapjenio odmah na prve 2,3 rječi negativne o Rusiji, nek je pročitao do kraja što sam pisao, onda je i pročitao da Sjedinjene Države NE SMATRAM za uzor ili idealnu državu. Jer stvarno to nije. Ali. Mi možemo opravdano ili neopravdano pljuvat po SAD-u, ali onog trenutka kad bi recimo SAD "propala" cijeli svijet bi otišao u k.... Vidjeli smo šta je napravila kriza koja je zapravo počela u SAD-u prije par godina, i ona 20 i neke prošlog stoljeća - lančana reakcija, prijenos na ostatak prije svega razvijenog svijeta (najprije na Europu), a onda na nas... I tako to ide. Čak i totalni laici (uključujući i mene :D ) znaju da jedan takav scenarij dovodi do katastrofe svjetskih razmjera. SAD su nakon Hladnog rata bile jedina svjetska velesila, ali sad je očigledno da je nekoliko igrača u igri i da ne možemo govoriti o isključivoj dominaciji SAD-a, ali to ne znači da je ekonomija SAD-a oslabjela već da su neki ostali igrači sada u igri, manje-više ravnopravnoj igri. Apsolutna dominacija SAD-a trajala je onoliko koliko može trajati ekonomski bum jedne Kine koja je u vrijeme kriza u drugim državama imala rast ekonomije od 8-12 %. Dakle, radi se o razdobljima od nekoliko godina i onda dolazi do usporavanja rasta. SAD su i dalje u dosta polja i dalje dominantna država, ali neki drugi igrači su dominantni u drugim i tu se sve u svijetu vrti, oko tih nekoliko centara moći, a SAD neće tek tako sići s trona.

Komentiraj...
Vidi sve komentare