To je to što me zanima!

Ratni zločin: Vasiljevića Srbija ne može izručiti Hrvatskoj

Izručenje optuženih Vasiljevića i Živanovića je nemoguće, jer ugovor koji je Srbija potpisala s Hrvatskom ne obuhvaća ratne zločine, već samo organizirani kriminal
Vidi originalni članak

Hrvatska neće tražiti izručenje srpskih državljana, generala JNA Aleksandra Vasiljevića i potpukovnika Miroslava Živanovića, protiv kojih je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku prije dva dana podiglo optužnicu zbog ratnih zločina nad hrvatskim zarobljenicima na teritoriji Srbije budući su optuženi državljani Srbije i prema srbijanskom zakonodavstvu, za navedene zločine može im se suditi samo pred domaćim sudom, piše beogradski Danas.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Osijeku Zvonko Kuharić kaže kako je optužnica podignuta u trenutku kada je istraga okončana, odnosno kada je Tužiteljstvo u Osijeku prikupilo dovoljno dokaza, a na pitanje da li je neke od dokaza dostavila Srbija, Kuharić nije dao precizan odgovor, ali je pohvalio suradnju s mjerodavnima u Srbiji.

Bruno Vekarić, glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine, kaže za beogradski dnevnik da je izručenje optuženih, generala Vasiljevića i potpukovnika Živanovića Hrvatskoj nemoguće, jer ugovor koji je Srbija potpisala s Hrvatskom ne obuhvaća kaznena djela ratnih zločina, već samo predmete koji se odnose na organizirani kriminal.

- Državni odvjetnik Hrvatske je najavio mogućnost da će nam ustupiti predmet, a tek onda ćemo donijeti odluku o tome da li ćemo ga prihvatiti ili ne, u odnosu na stanje dokaza u njemu - rekao je Vekarić dodajući kako su  predmeti Stajićevo i Begejci, u Tužiteljstvu za ratne zločine u pretkaznenom postupku, prema kaznenoj prijavi koju je 2008. podnijela Udruga Vukovar 91.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • silvo 14.04.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Ovo vam je treća teška opomena u posljednjih tjedan dana te smo zbog toga blokirali vaš korisnički račun na rok od tjedan dana. Bit će vam ponovno dostupan za 7 dana.

  • Okrutni 14.04.2011.

    Srbi su jednom rečenicom dali do znanja da ne pomišljamo tražit izručenje, a prije par mjeseci kolika je bila panika u Hr oko slučaja Prude kad je Srbija tražila izručenje to govori koliko je Srpska vlada sposobnija od naše

  • LEGOS 14.04.2011.

    ajde ljudi ne ser..e nije vam mesić kriv što vas je Franjo iz...ao i zaj...o

Komentiraj...
Vidi sve komentare