To je to što me zanima!

Ravnatelj je zaronio kako bi snimio bucnja u plićaku

U Rijeci je Marin Kirinčić fotografirao 'bebu' od 100 kila. Bucanj je bezopasan. Ova tropska riba ne može preživjeti u vodama hladnijim od 12°C
Vidi originalni članak

Iz daljine sam vidio nešto u plićaku. U prvi sam tren pomislio da je nekakvo nasukano drvo, ali kad sam uzeo dalekozor, prepoznao sam peraju velikog bucnja. Kao morski biolog uputio sam se po kameru i masku pa sam skočio u more da ga snimim u njemu neoubičajenom životnom prostoru, rekao nam je Marin Kirinčić, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja u Rijeci. On je velikog bucnja, rijetku ribu, snimio u Rijeci, u plićaku na Pećinama. Bucanj je riba otvorenog mora, a ne plitkog uzobalnog. Veliki bucanj najteža je riba koštunjača na svijetu. Može narasti više od tri metra i težiti čak dvije tone.
- Ovaj primjerak je ‘mala beba’ jer je imao samo oko 100 kilograma. Za riblje vrste koje srećemo u Jadranu to je velika težina, ali za ovu vrstu to je uobičajeni primjerak, premda vrlo rijedak za Jadran - pojasnio je Kirinčić. Nešto prije 18 sati u utorak ljudi su bucnja vidjeli kako pliva u Rječini u koju je zalutao iz mora.
Bucanj je riba tropskih mora i ne može dugo preživjeti u vodama hladnijim od 12 stupnjeva. No neće mu biti ništa jer je Jadran dovoljno topao. Tijelo mu je kao glava bez trupa s dvije velike peraje, a kljun mu je kao u papige. Hrani se meduzama, račićima, zooplanktonom... Na koži ima parazita koje mu skidaju ostale ribe, a nekad površinom pluta na boku kako bi ga očistile ptice.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • tigercat 31.08.2010.

    baš neobična riba =)

  • Curious 31.08.2010.

    cjatkica

  • slavonija1983 31.08.2010.

    Ja se i dalje nemogu načudit izgledu te ribe...kao u photoshopu hehe

Komentiraj...
Vidi sve komentare