To je to što me zanima!

Razlozi odlaska: Sukobi u HDZ-u, ucjene, bolest...?

Među motivima za Sanaderov odlazak iz politike spominju se i pritisci Europske unije, ali i navodni sukob s Ivanom Šukerom o rebalansu proračuna
Vidi originalni članak

Određeni poznavatelji situacije i sudionici u aktivnoj politici sa sigurnošću govore da je unutar HDZ-a zapravo nastao svojevrsni puč u kojem se desna struja stranke usprotivila premijeru i odlučila ga srušiti s njegove pozicije. Kao glavni razlog hadezeovskog komešanja spominje se državni proračun i njegov skorašnji rebalans oko kojeg su Ivo Sanader i ministar financija Ivan Šuker imali različite stavove. Zbog toga su se, navodno, žestoko sukobili, što je rezultiralo Sanaderovim odstupanjem. Već se spominjalo da se desna struja HDZ-a, koju neformalno predvodi Andrija Hebrang, sustavno otima Sanaderu te da on sve više gubi kontrolu nad tim dijelom stranke. Desna struja navodno već dulje vrijeme vjeruje kako Sanader stranku gura u propast te se ne ustručavaju proturiječiti mu. Uostalom, Hebrang je sad, nakon Sanaderove ostavke, iskočio kao predsjednički kandidat.

UCJENA KOJA ĆE USKORO ISPLIVATI U HRVATSKU JAVNOST
Određeni ljudi s političke scene tvrde da je Sanader bio doslovno stjeran u kut i prisiljen na ostavku nekim oblikom ucjene. O kakvoj je ucjeni riječ i je li ona osobne ili profesionalne prirode, teško je nagađati, jednako kao i pretpostavljati tko stoji iza nje. Međutim, oni koji zastupaju ovu tezu kažu da će, ako u njoj ima istine, proći najviše dva dana dok istina i detalji ne isplivaju u javnost.

SPOMINJE SE I TEZA O PRITISCIMA EUROPSKE UNIJE
Među mogućim razlozima spominje se i pritisak iz Europske unije i neki ultimatumi koje su nakon prilično bezuspješnih pregovora postavili čelnici EU. Kao suprotna teza, stoji poslovna ponuda neke od europskih institucija. Sanader je potvrdio da je takvih ponuda bilo, ali da niti jednu nije prihvatio. Sanader je obrazlažući ostavku rekao i kako mu je žao što Hrvatsku nije uveo u EU.

ODLAZI I VRAĆA SE NAJESEN KAO VITEZ SPASITELJ NARODA
Na kraju krajeva, kažu upućeni, sve bi se moglo pokazati i kao odlično zamišljen “spin” gdje Sanader velikim riječima odstupa s dužnosti, izazove stanje šoka i pusti suradnike da sami pokušaju držati stvari pod kontrolom. Kad njima to ne pođe za rukom, premijer se kao vitez spasitelj na bijelom konju vraća u listopadu te kao predsjednički kandidat opet uzima stvari u svoje ruke.

MOGUĆA I TEŠKA BOLEST ČLANA NAJBLIŽE OBITELJI

Jednako tako, neki su spominjali da je presudno za šokantnu odluku o ostavci bilo zdravstveno stanje nekog od članova njegove obitelji. Ta je teza vjerojatno imala uporište u činjenici da se već neko vrijeme potiho prepričava kako član najuže Sanaderove obitelji pati od teške, progresivne i neizlječive bolesti. Takve pretpostavke nikad nisu potvrđene i ostale su samo na šaputanjima.

Idi na 24sata

Komentari 75

  • elizabetha 09.07.2009.

    ..čudno da je primorac dao ostavku kad i sanader hm hm lopovčine jedan i drugi On je magistriarao da bi krao i lagao i muljao..i to treba znati... Nemože to svatko..hahahaa... Borimo se protiv korupcije i kriminala i lopovluka a sami su u tome ..primjer su svim kriminalcima pa se onda čudimo svemu tome... Sad će naša Jaca da spasi situaciju,da nas izvuće iz go....na hahaha..ako nas ne uvuće uj oš i veće...a hoće..znate zašto?Pa to je dogovor između njih..najprije ću ja pola a ti ostalu polvicu hhahaa..i boli te krasan k...c za narod...snaći će se oni važno da je nama dobro...hahaha

  • angel7 02.07.2009.

    ima on bolestan mozak!

  • be yourself 02.07.2009.

    Lopov, nakro se i sad bježi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare