To je to što me zanima!

Uvjerena da će referendum oko ulaska u EU biti prije ljeta

Premijerka Kosor je kazala kako je cilj Vlade da se pregovori završe što brže. Predlaže da referendum bude u roku od 30 dana od potpisivanja pristupnog ugovora
Vidi originalni članak

Iako na sastanak u Banske dvore nisu došli čelnici 'kukuriku' koalicije, premijerka Kosor pokušat će s njima dogovoriti novi sastanak. Na razgovor u Vladu stigla je samo Vesna Pusić (HNS), ali u funkciji predsjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

- Unatoč odbijenici nekih za zajednički sastanak, predsjednik Vlade nema privilegiju, mogućnost, ni pravo ljutiti se ili duriti na bilo koga ili biti uvrijeđen kad se radi o hrvatskim interesima - rekla je Kosor. Iako je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks u Saboru ustvrdio da treba razmisliti o mogućnosti zabrane rada SDP-u, Kosor se s njim po tom pitanju ne slaže. Kad su u pitanju pregovori s EU, premijerka je uvjerena da ćemo taj posao završiti iduće godine, odnosno do završetka mađarskog predsjedanja. Uvjerena je da će prije ljeta 2011. biti održan i referendum za pristupanje EU, a razmišlja se da se građani istovremeno izađu na izbore za parlamentarne i zastupnike za europski parlament.

Referendum o EU 30 dana od pristupnog ugovora

Iako je saborskom deklaracijom bilo predviđeno da se referendum o ulasku u EU održi prije potpisivanja pristupnog ugovora, Vlada je predložila izmjenu te odredbe. Saboru je predložila da referendum bude u roku od 30 dana od potpisivanja navedenog ugovora. Nakon referenduma, podrže li građani ulazak u EU, pristupilo bi se ratifikaciji sporazuma.

- To je mala izmjena, ali bitna - ustvrdila je premijerka Kosor na sjednici Vlade. Ponovila je kako je cilj Vlade da što se pregovori završe što brže i učinkovito, a smatra da će to biti dobro i za građane. Premijerka je izvijestila da je ovu izmjenu usuglasila s čelnicima parlamentarnih stranaka koji su se odazvali na sastanak u Banske dvore.

- Onaj tko je htio došao je - rekla je Kosor i tako komentirala nedolazak predstavnika tzv. 'kukuriku' koalicije.

Odobrili jamstvo za riječko brodogradilište

Na zatvorenoj sjednici, Vlada je odobrila jamstva za riječko brodogradilište 3. maj u iznosu od 24,2 milijuna dolara. Jamstva su im nužna za nastavak izgradnje četiri broda za švedske naručitelje. Jamstva je odobrila imajući u vidu da su pregovori o gradnji brodova za prijevoz nafte, bitumena i naftnih prerađevina okončani krajem lipnja ove godine odnosno prije nego je otvoreno Poglavlja 8: Tržišno natjecanje, a imala je u vidu i da je riječ avansnom, a ne financijskom  jamstvu, kojim se omogućava realizacija ranije započetog posla što je važno za kredibilitet brodogradilišta. 

- Važno je napomenuti kako je ovo iznimka te da Vlada ostaje odlučna ispuniti sva mjerila za zatvaranje Poglavlja 8, Tržišno natjecanje i uspješno provesti privatizaciju, tj. restrukturiranje brodogradilišta - stoji u priopćenju Vlade. Neki dan je zbog mogućnosti nastavka poslovanja riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da će grad dati potrebna jamstva. U Vladi tvrde da ih na ovakvu odluku nije natjerala Obersnelova inicijativa, već da su članovi Vlade posljednjih tjedana bili u intenzivnim pregovorima s Bruxellesom kako bi se riječkom brodogradilištu omogućio nastavak proizvodnje.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • tisućukuna 29.10.2010.

    idemo u evropuuuuuuuuuuuuuuuuu

  • jhonny 29.10.2010.

    samo mi nije jasno kak je jaca sigurna da smo iduče godine mi u europi.Mislim da europi nije potrebna još jedna grčka

  • Peekaboo_1 29.10.2010.

    Jedva čekam da vidim ishod tog referenduma ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare