To je to što me zanima!

Reforma zdravstva: Samo šest bolnica gradu Zagrebu

Ministar Milinović je predstavio program kojim želi uštedjeti 100 milijuna kuna spajajući bolnice te otpuštajući administraciju i tehničko osoblje...
Vidi originalni članak

Ministar zdravstva predstavio je u ponedjeljak dokument 'Nastavak reforme zdravstvenoga sustava u sklopu gospodarskih mjera' koji predviđa uštede 100 milijuna kuna kroz objedinjavanje zagrebačkih bolnica te smanjenje broja zaposlenih i racionalizaciju poslovanja. To znači da će umjesto sadašnji 16 bolnica Zagreb organizacijski dobiti samo šest. KB-u Merkur pripojila bi se Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac. KB Sveti Duh, Dječja bolnica Srebrenjak, Specijalna bolnica za zaštitu djece s neurološkim i motornim smetnjama Goljak i Specijalna bolnica za plućne bolesti u Rockrellerovoj zajedno će tvoriti KB Sveti Duh. KBC-u Zagreb trebala bi se pripojiti Klinika za plućne bolesti Jordanovac, a KB Sestre milosrdnice i njihova Klinika za dječje bolesti, Klinika za tumore te Klinika za traumatologiju postale bi zajedno Sveučilišna bolnica Sestre milosrdnice. U sastav Psihijatrijske bolnice Vrapče dolazi psihijatrijska bolnica Sveti Ivan i Specijalna bolnica za psihijatriju djece i mladeži u Kukuljevićevoj. Bez većih promjena ostat će samo KB Dubrava. Reorganizacijom bi se trebao smanjiti broj zaposlenih u Upravama kojih je trenutno 162, u administraciji i kroz godinu dana među tehničkim osobljem. Sve mjere se poduzimaju zbog bolje skrbi o pacijentima, piše u dokumentu.


BESPLATNO OSIGURANJE ZA DARIVATELJE ORGANA

Dopunsko zdravstveno osiguranje na račun države imat će još samo stopostotni invalidi, redovni studenti i učenici te darivatelji krvi i organa. Nezaposleni, poljoprivrednici, invalidi i ratni vojni invalidi policu će morati plaćati sami.



OSTOJIĆ: PRVO JE RAZDVAJAO, SAD SPAJA
Šef saborskog odbora za zdravstvo Rajko Ostojić rekao je za Novu TV da ministrova reforma ne nudi ništa novo te da je to nastavak politike prebacivanja financiranja zdravstva s države na građane. Dodao je da je ministar govorio kao da je ministar zdravstva grada Zagreba, a ne države te da ni nema ovlasti nad 8 bolnica o kojima je govorio jer su u gradskom vlasništvu. Ostojić smatra da je ministar samo odigrao predstavu. Neobično mu je i što ministar sada spaja bolnice, a prva odluka kao ministra je bila razdvajanje bolnica u Kninu i Šibeniku.  Za Jutarnji je izjavio i da je neobično što je krenuo u reformu učinkovitih bolnica umjesto onih koje rade s polovičnom popunjenošću.

Idi na 24sata

Komentari 39

  • dssddssdsfggdsw 26.04.2010.

    Ovaj milinović je pljunuti pinocchio.

  • PapaŠtrumpf 26.04.2010.

    Manje tvornica-manje bolnica-manje proizvodnje-više nezaposlenih to je naša politika i tako ćemo naprijed !!!

  • mirjana7 26.04.2010.

    Nemogu vjerovati da nama 80%invalidima ukida dopunsko zdrastveno..nama koji smo svako malo po bolnicama i koji imamo mizerne invalidske mirovine ta gnjida od osobe se osuđuje uzimati naša prava..nikad nikome ne želim zlo al bi vrlo rado vidjela Milinovića i Jadranku bar jedan dan na mome mjestu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare