To je to što me zanima!

Reforme koje su zapele, a nisu ni počele: Pobunili se birokrati

Iako su novoj Vladi od samog početka 'usta puna reformi' one se vrlo teško operativno provode. Čak i najrazvikanija reforma - ona da će se broj agencija smanjivati sada dolazi u pitanje
Vidi originalni članak

Primjer kako sustav ne funkcionira je Hrvatske agencije za okoliš i prirodu koja je kao dio akcijskog plana bivše Vlade osnovana u svibnju 2015., ali do danas nije ustrojena, nedostaje joj Pravilnik o unutarnjem redu, a još nije prihvaćena ni nova sistematizacija radnih mjesta, piše Jutarnji list. 

Njome bi pod jednim krovom trebali biti objedinjeni bivši Državni zavod za zaštitu prirode i bivša Agencija za zaštitu okoliša koji su ukinuti još prošle godine, ali novoosnovana Agencija i dalje ne može u potpunosti početi s radom sve dok se ne donese novi Statut te pravilnici nužni za uspostavu tijela. Najveći problem navodno proizlazi iz otpora zaposlenika Državnog zavoda za zaštitu prirode koji su nezadovoljni sistematizacijom radnih mjesta.

Trebalo bi doći i u sustavu obrazovanja i znanosti do dva važna spajanja. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih trebala bi se pripojiti Agenciji za odgoj i obrazovanje, a Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja trebao bi postati dio Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Zaposlenici tih agencija smatraju da to nisu dobre odluke te da uštede neće biti velike.

U slučaju novoosnovane Agencije za okoliš i prirodu uštede se kreću na razini dva milijuna kuna, ali neće biti otkaza već eventualno odlazaka na nova radna mjesta, na druge poslove i radne zadatke. Stoga, svi će oni na kraju biti zbrinuti, pa nema razloga za primjedbe i gunđanja...

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Kentaćit 18.05.2016.

    Super mi je ovaj slučaj iz prakse: Imamo Ministarstvo, imamo i Agenciju pod Ministarstvom. Agencija treba Pravilnik. Njega donosi Ministarstvo? No, pravilnika nema, pa Agencija zapravo ne radi. I tako nekoliko godina. Agencija ne moze donijeti mišljenje. Na kraju ga izdaje Ministarstvo. Nadležno Agenciji. A kako je Ministarstvo nadležno Agenciji koje bi trebalo donijeti to mišljenje, ne znaš tko tu koga. Ovo je nevezano za crvene ili plave, ovo je društveni parazitizam.

  • svanuće 17.05.2016.

    Duše su vam crne ,ruke uprljane ,jer ste obećavali ono što niste u stanju ispuniti ,svaka prevara mora biti kažnjena ,pa će i vama ubrzo stići naplata.

  • Razum999 17.05.2016.

    Show me the numbers......TIM

Komentiraj...
Vidi sve komentare