To je to što me zanima!

Rekord u sedam godina: Euro dostigao tečaj od čak 7,54 kn

Iako je HNB prije samo deset dana prodao 197 milijuna eura da spasi kunu, srednji tečaj prestigao je onaj iz 2005. godine. Zdeslav Šantić kaže kako je to očekivano
Vidi originalni članak

Imali smo niži tečaj zadnjih nekoliko godina pa ovakav rast eura prema kuni ne iznenađuje. Štoviše, ovakav tečaj smo i očekivali, odnosno pretpostavljali smo kako će početkom ove godine tečaj biti između 7,50 i 7,55 kuna za euro, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomski analitičar Splitske banke.

Srednji tečaj eura prema kuni danas je najviši u zadnjih sedam godina, iako je HNB prije deset dana prodao 197 milijuna eura na deviznom tržištu kako bi ublažio jačanje tečaja eura. Cijena je bila 7,53 kune za jedan euro.

Razlozi za ovakav rast tečaja eura su vanjski dug i manjak stranih investicija u Hrvatskoj.

- Što se tiče vanjskog duga, on dolazi državi na naplatu, ali i svim ostalim sektorima, a to uključuje i poduzeća. S druge strane, imamo manji priljev stranih investicija i stranog kapitala pa je logično da je veća potražnja za europskom valutom - kaže Šantić.

Što se tiče predviđanja koja pretpostavljaju rast eura i do osam kuna ove godine, Zeslav Šantić kaže da su ipak malo pretjerana. Ali ako se nastave pritisci na tečaj, kaže da možemo očekivati reakciju HNB-a.

Idi na 24sata

Komentari 46

  • MarkoCrnjak 16.01.2012.

    Koristi isprike za to sto skriva lagano spustanje kune na njenu pravu a ne napuhanu vrijednost.

  • Prva Proleterska_1 15.01.2012.

    Svim Euroskepticima! Šta bi tek bilo , da nije EU pred totalno totalnim rasulom.! Hi h hi

  • hrvoje-35 14.01.2012.

    U dobroj namjeri objavljujem jedan link i molio bih 24sata da ne obrišu moj post iz razloga da se ljudi shvate kako se određuju tečaji. http://degiorgi.math.hr/~vsego/phun/urusavanje_dolara.php

Komentiraj...
Vidi sve komentare