To je to što me zanima!

Ribić: Sindikati su popustili jer su vidjeli da im propada štrajk

Vilim Ribić se na konferenciji za novinare obrušio i na ministra Mrsića za kojeg kaže da je lagao javnosti rekavši da sindikati traže prava vrijedna 1,7 mlrd. kuna
Vidi originalni članak

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, na konferenciji za novinare u srijedu priznao je kako su sindikati državnih i javnih službi parafirali sporazum s Vladom iz straha da štrajk, koji je trebao početi danas, ne doživi fijasko.

Ribić je rekao kako su sindikalni čelnici parafirali nepovoljan sporazum, kojim se sindikati praktički u idućih pet godina odriču prava na štrajk zbog plaća, jer su tražili način da štrajk ne doživi fijasko, budući da su s terena dobili signale da štrajk neće uspjeti. Istaknuo je kako je to je poraz sindikata, čiji članovi nisu izdržali snažne Vladine pritiske. Smatra da su se članovi prosvjetnih sindikata prilično uplašili štrajka u vrijeme državne mature, popustili su pritisku roditelja, djece i medija iako su se ranije na referendumu izjasnili za štrajk. 

- David je ovog puta izgubio od Golijata - zaključio je Ribić i najavio nastavak borbe jer su ''sindikati neuništivi poput Feniksa''. 

''Takav sporazum nitko neće potpisati''

Uvjeren je kako niti jedan sindikat neće potpisati sporazum kojim se Vlada obvezala da ove godine neće smanjivati plaće i dodatke za staž te da će pregovarati o povećanju koeficijenata nakon što Hrvatska u tri uzastopna kvartala ostvari rast BDP-a, a deficit državnog proračuna bude manji od 3 posto. 

Ribić je rekao kako je, osim sindikata, poražena i Vlada jer se služila pritiscima, lažima i manipulacijama. Posebno se obrušio na ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića jer je, tvrdi, lagao javnosti rekavši da sindikati traže isplatu prava u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi kuna. Istaknuo je kako su sindikati tražili vraćanje prava, a ne novca te dodao kako Mrsić ima ''komesarski um'' i ''gen za sljedbeništvo''.

Na kraju je zaključio da su sindikati popustili Vladi jer "pametniji popušta", a eventualnu krivnju sindikalnih čelnika analizirat će tijela sindikata. Poručio je da je njegova ostavka uvijek na raspolaganju. 


Idi na 24sata

Komentari 86

  • LadislausKish 07.06.2013.

    Ribiću.što se pjeniš.?Država je u krizi,dosta ljudi je radilo a nema što jesti .Vas administratora,znanstvenika,profesora ,referenata kao pljeve ,ne možete dobiti otkaz i tako dalje a u državi stanje zaduženosti,industrija propala,poljoprivreda u guz... samo Todorić kupuje li kupuje i uvozi a naši radnici na biro za zapošljavanje.Molim te Ribiću daj ostavku i hodi malo prošetaj...

  • Lina39 06.06.2013.

    To mu je jedina prilika da bude viđen i da ga netko sluša.O,zaboravila sam -i da pokaže svoju "divnu" facu!

  • dahhmal 06.06.2013.

    Lako je vladi kad se dva Hrvata ne mogu složiti .

Komentiraj...
Vidi sve komentare