To je to što me zanima!

Rijeka Krka kao kanal: Kršku ljepoticu su napunili fekalijama

PROČISTAČ JE GOTOV: Krkom plivaju fekalije, toaletni papir, ulošci i pelene svaki dan. Pročistač je trebao biti u funkciji odavno, ali tlo na kojem je građeno stalno se slijegalo
Vidi originalni članak

Krka, ljepotica krša, izvire nedaleko od Knina, podno Topoljskoga slapa, a nakon 72,5 kilometara kraj Šibenika utječe u Jadran.

Još 24. siječnja 1985. donji tok Krke proglašen je Nacionalnim parkom, ali time nije spriječeno zagađivanje Krke - sve otpadne vode Knina i dalje se se bez pročišćavanja ulijevaju u rijeku. Čitatelji 24sata zabilježili su jedno takvo izlijevanje cisterne s fekalijama u kanalizacijsko okno kraj Atlagića mosta u Kninu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Svaki dan je ovako, tri, četiri puta. Umjesto riba, Krkom plivaju fekalije, toaletni papir, ulošci i pelene - kaže Kninjanin Marinko Cvjetković, ribočuvar Šporstko-ribolovnog društva Krka.

- Godinama upozoravamo i Nacionalni park, i Grad Knin, i Hrvatske vode, i Vladu. Pisali smo nebrojeno puta i ministru Slavenu Dobroviću te ga molimo da dođe to vidjeti. Ovo su kraška područja, ugroženo je sve što se nalazi nizvodno, pa i grad Šibenik - kaže Inga Kukolj, predsjednica Ekološke udruge Krka. Ne može se reći da Grad Knin ne čini sve da riješi ovaj problem. Još 2011. pokrenut je projekt za vodoopskrbu i odvodnju te gradnju pročistaća otpadnih voda. Ugovor vrijedan 6,5 milijuna eura između Delegacije EU u RH i Hrvatskih voda potpisan je u veljači te godine. Rok za završetak bio je 958 dana. Novac je osiguran iz EU fondova (64%) i iz nacionalnih izvora (36%). No zapelo je zbog stalnog slijeganja tla na kojem se pročistač gradi, zbog čega se vrijednost radova popela na 7,7 milijuna eura.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Napravljeno je preprojektiranje i posebno temeljenje. Sva kanalizacijska mreža je već završena, a završen je i pročistač.
No čekaju se rezultati završnih ispitivanja kako bi sustav bio pušten u probni rad - rekao nam je gradonačelnik Knina Nikola Blažević. Posljednja geomehanička mjerenja bit će obavljena 25. travnja. Ako sve bude u redu, pročistač će pustiti u probni rad. Ako se, pak, slijeganje tla nastavi, morat će tražiti novu lokaciju na kojoj će graditi.

Idi na 24sata

Komentari 71

  • Michasf 19.03.2017.

    a tuge i žalosti, stvarno nismo svoji da ne kažen šta drugo :(

  • svjetloputnik 19.03.2017.

    zašto novinari, televiziske kuče nerade svoj posa a to je: razapeti odgovorne. evo zašto bi trebala jedna velika ogromna,slobodna,privatna televiziska kuča, naprimjer: pučka kobasica je tako loša kobasica i opasna za život ali nikog nije briga za to, i tisuče takvih loših stvari u hrvackoj da se može staviti na televiziju i razapeti odgovorne da se zna zanjih, hrvatska bi se preporodila!!

  • nijetebriga 19.03.2017.

    Kao da je ovo jedini slucaj... Hrvatska pliva u g stvarno je reklama uoci turisticke predsezone i sezone...o mislite, ovako cete privuci turiste... Nikad nista od balkana...

Komentiraj...
Vidi sve komentare