To je to što me zanima!

Robot će nepokretne dizati iz kreveta i raditi im jelo

Twendy-One priprema jelo a da ništa ne razbije. Usput će s vama proćaskati. Voditelj projekta nada se da će njime pomoći nepokretnima
Vidi originalni članak

Snježnobijeli robot koji nalikuje E.T.-ju može podići čovjeka iz kreveta te uz razgovor s njim pripremiti mu doručak. Twendy-Onea, nasljednika robota Wendy, tim znanstvenika predstavio je u utorak u Tokiju. Taj najnoviji robot ima mekane ruke i nježan dodir te dovoljno snage da pomogne čovjeku ustati i sjesti.
- Twendy-One priprema jelo a da pritom ništa ne razbije. Njegov je dodir nježan i fleksibilan, a što smo postigli postavljanjem 241 senzora u njegovim rukama - kazao je Shigeki Sugano, profesor mehaničkog inženjeringa na sveučilištu Waseda, koji je vodio projekt Twendy-One. Robot je visok nešto manje od 1,5 metar i teži oko 111 kilograma. Ima dugačke ruke, a na njemu su radili sedam godina. Tijekom tog razdoblja potrošili su nekoliko milijuna dolara. Sugano se nada da bi takav robot mogao u budućnosti pomagati nemoćnima i nepokretnima. Cijena bi mu bila oko 200.000 dolara. No zasad ga još usavršavaju. Robot se, naime, prebrzo pregrije, a baterija mu traje 15 minuta.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Gatsby 08.01.2009.

    Biti će ovo dobar robot, kad mu ugrade vodeno hlađenje i nuklearni pogon.

Komentiraj...
Vidi sve komentare