To je to što me zanima!

Roditelji će trebati kredite za kupnju knjiga za djecu

NAGLI OBRAT: Vlada, neslužbeno doznajemo, odustaje od besplatnih udžbenika. Na njih neće imati pravo ni djeca branitelja ni oni najugroženiji
Vidi originalni članak

Do ponedjeljka, nakon što se dovrši rebalans proračuna, ništa nećemo komentirati, poručili su iz Ministarstva obrazovanja i sporta na upit je li točno da se u potpunosti ukidaju besplatni udžbenici. Iz više izvora bliskih Vladi neslužbeno smo doznali da pravo na njih, iako je to bilo najavljeno, ipak neće imati ni djeca branitelja niti siromašni učenici. Kako smo doznali, zakon s ovim izmjenama je već napisan. Šef Sindikata zaposlenih u školstvu “Preporod” Željko Stipić na ovu je vijest rekao kako školstvo ne trpi hirovita rješenja. U najvećim problemima, dodaje, naći će se roditelji, ali i profesori, koji će teško provesti školski program.
- Cijene udžbenika i dosad su nerealno nabijene, a procjenjujem da će sad biti i dvostruko skuplji nego prije. Pojedini roditelji neće djeci moći ni kupiti udžbenike, a ako ih učenici ne budu imali, nastavnici će teško raditi. Osim toga, oni s više školaraca u obitelji bit će prisiljeni dizati kredite kako bi djeci kupili udžbenike. Sad su opravdano zbunjeni jer ne znaju ni koje knjige trebaju kupiti, a ne znam što će doživjeti roditeljima iz manjih mjesta ako u knjižarama potrebnih udžbenika ne bude bilo - objasnio je Stipić. Dodao je da su besplatni udžbenici ipak bili korak naprijed i djeci omogućavali da se školuju pod jednakim uvjetima. Osim što bi trebali biti vlasništvo škola, Stipić misli da bi se udžbenici trebali koristiti u više generacija.

FUCHS JE PRIJE DVA DANA TVRDIO DRUGAČIJE

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs najavio je da bi besplatne udžbenike mogli imati samo najugroženiji i djeca branitelja. Najboljim studentima obećao je besplatan studij.

Idi na 24sata

Komentari 45

  • osmama 12.07.2009.

    naša djeca će baciti knjige od prošle godine,zbog novog programa.a mi ćemo kupovati druge.to ima samo kod nas!!kakvo mjenjanje programa??povijest je ista..zemljopis isti..il fizika?kemija?šta se tu zaboga ima mijenjati?!ma nek se nose!!

  • sweden 11.07.2009.

    nije mi jasno zasto se nemogu koristiti knjige iz generacije u generaciju? Na zavrsetku godine se knjige skupe i podijele se novoj generaciji za tu godinu. Skolovali smo dvoje djece u Svedskoj nismo kupili niti jednu knjigu. Vjerujte nije zato sto Djed Bozicnjak zivi blizu, nego zato sto politicari razmisljaju svojom glavom... cemu bacati tolike novce?

  • predator1 11.07.2009.

    do sada mi je nabava knjiga isla kako tako,od jeseni nece nikako jer imam previse kredita.moja djeca ce ici u skolu bez njih pa bumo vidjeli kaj bo!

Komentiraj...
Vidi sve komentare