To je to što me zanima!

Roditelji svojoj djeci mogu naručiti udžbenike za školu

Komplet knjiga za niže razrede stoji 800, a za više do 1500 kuna. U knjižarama kažu da na dan imaju i po 15 narudžbi za učenike osnovnih škola
Vidi originalni članak

Velikogorička knjižara i papirnica Keko prošli tjedan obavijestila je građane kako primaju narudžbe za udžbenike za školsku godinu 2009/2010. Djelatnice Keka kažu kako na dan imaju i po 15 narudžbi za osnovne škole, a za srednje škole još ne primaju narudžbe.
- Neki dan smo u samo pet sati imali više od 15 narudžbi za knjige. Roditeljima nudimo mogućnost plaćanja karticama i na više rata, a knjige mogu naručivati još mjesec dana - rekla je djelatnica Alisa Pejak.
Cijena udžbenika za niže razrede iznosi 800 kuna, a za više razrede roditelji će morati izdvojiti i do 1500 kuna. Mimo udžbenika, roditelji će morati kupiti i bilježnice, čije se cijene kreću od 3,5 kune za veliki format te 1,80 kuna za malu bilježnicu, a omoti za knjige stoje 2 kune. Na sav školski pribor Velikogoričani će imati i 10 posto popusta.
- Očekujemo da će knjige u knjižaru stići sredinom kolovoza, no na vrijeme ćemo o tome obavijestiti roditelje - ispričala je Alisa.
Građani i sindikati stvar su također uzeli u svoje ruke te pokrenuli projekt koji je trebalo pokrenuti Ministarstvo obrzovanja i sporta, a to je tzv. burza udžbenika. Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktešić potvrdio nam je kako će tu akciju razraditi nakon 20. kolovoza, kad se profesori i učitelji vrate s godišnjih odmora.
- Ne znam kako bi se to odrađivalo s obzirom na godišnje odmore, a osim toga, još nema popisa koji su udžbenici prihvaćeni. Prvo treba imati popis da se vide koji su udžbenici uopće prihvaćeni jer je došlo do određenih promjena - objasnio je Laktešić.
U Ministarstvu obrazovanja i sporta s puno pohvala dočekali su ove akcije. Kratko su ponovili da u nabavkama udžbenika neće biti zastoja i kako će sve ići prema zacrtanom planu. Iznenadila ih je informacija kako škole još nisu izvjesile popise udžbenika te su poručili da će ispitati gdje je zapelo i o čemu je tu, zapravo, riječ.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA VEĆ
POČINJE PRIKUPLJANJE KNJIGA

Akcija prikupljanja i raspodjele starih udžbenika provodit će se u svim školama Varaždinske županije od 27. srpnja do 7. kolovoza. Ravnatelji škola će sukladno dogovoru prikupljene knjige raspodijeliti socijalno najugroženijoj djeci. Svi ravnatelji škola pozvani su da pokušaju maksimalno iskoristiti broj naslova iz prethodne školske godine, a detalje o odabranim udžbenicima izvjesit će na škole. Varaždinski župan Predrag Štromar obećao je da će učiniti sve kako bi srednjoškolci i dalje imali besplatan prijevoz.

SVAKA DESETA ŠKOLA IZVJESILA POPISE UDŽBENIKA
Nakon prvih rokova popravnih ispita na većini zagrebačkih osnovnih i srednjih škola stoje samo popisi učenika koji će znanje morati potvrditi u kolovozu. Dakle, većina roditelja do daljnjeg će morati odgoditi potragu za udžbenicima. Druga zagrebačka gimnazija rijedak je primjer škole koja je učenicima i roditeljima omogućila 48-dnevnu potragu za školskim knjigama jer je upravo toliko dana ostalo do početka nove školske godine. Da im još više olaškaju, napisali su i internetsku stranicu škole, gdje si mogu izlistati popis.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • RobertGjergjaj 15.07.2011.

    mene zanima do kojeg dana se mogu naruciti knjige

  • baksa 24.07.2009.

    ajmo svi pisat knjige. možda i naše zatraži koji učitelj

  • zerp 21.07.2009.

    Što je sa onim prijedlogom da se knjige stave na internet? Očigledno je prevelika lova u điru da bi se to napravilo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare