To je to što me zanima!

Ronnie i Donnie - najstariji sijamski blizanci na svijetu

Cijeli njihov život je kompromis. Znaju si tako ići na živce da se potuku. Njihova je priča velika inspiracija za rijetke roditelje sijamskih blizanaca
Vidi originalni članak

Ronnie i Donnie (57) iz Daytona u Ohiju najstariji su sijamski blizanci u svijetu i pravo medicinsko čudo. Kako im ne preostaje još puno od života, odlučili su svoju neobičnu priču podijeliti s drugima. Za blizance spojene na predjelu torza svaki dan je borba koja se očituje u koordinaciji najjednostavnijih dnevnih aktivnosti. Ipak, njihov je odnos prepun ljubavi i poštovanja. Njihova je priča i velika inspiracija za Britanku Lisu Chamberlain koja također očekuje sijamske blizance. Ronnie i Donnie potvrđuju da ne samo da sijamski blizanci mogu preživjeti, već mogu imati i sretan život.
- Imaju četiri ruke i četiri noge za koordinirati s njima i za to su potrebne godine vježbe. Njihova povezanost graniči s telepatijom, njihove su misli jako harmonične. To je zaista nevjerojatno - pričao je njihov mlađi brat Jim za The Sun.
- Kada se briju, ne treba im ogledalo, obriju jedan drugog - nastavlja. Bliznaci jednom mjesečno odlaze na večeru u svoj omiljeni restoran i tamo ih svatko tretira kao dva odvojena čovjeka. Svaki od njih ima svoje stvari, i za njih je to bitno, kako bi zadržali svaki svoj identitet. Ipak, nije sve tako idealno. Blizanci s potpuno različitim osobnostima toliko si ponekad idu na živce da se i potuku. Svađaju se oko TV programa, glasnoće i sličnog.
- Jako se naljute jedan na drugoga. No ne može svaki otići u svoju sobu i 'ohladiti se'. Svađe traju i nekoliko dana - kaže Jim.
- Cijeli njihov život je kompromis - dodaje njihov doktor Glenn Kwiat. Blizanci se ne mogu ostvariti ni kao očevi niti imati djevojke. Ronnie i Donnie, naime, imaju jedan spolni organ. Ronnie i Donnie rodili su se 1951. godine, i liječnici su bili uvjereni da Ronnie neće preživjeti. Ipak, blizanci su izdržali najkritičniji period. Kada su porasli, njihov otac bi ih stavio u prikolicu, a ljudi su mogli ući unutra i gledati ih ukoliko bi to platili. S tim je novcima uzdržavao još devetero svoje djece. Blizanci su kasnije s istim novcima sebi kupili kuću. Danas pate od skolioze i artritisa te su pretili. Ronnie i Donnie vjerojatno neće poživjeti još dugo.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • MiljenkoHajdarovic 26.04.2011.

    Evo malo iz povijesti: http://povijest.net/sadrzaj/teme/svakodnevica/1110-sijamski-blizanci.html

  • 07.03.2009.

    Ovdje je najgore to što su živi samo zbog pohlepe njihova oca. Jer kakva korist od njih ako ih razdvoje? Jedan bi sigurno umro tijekom zahvata. To je tako tužno...

  • 07.03.2009.

    znali netko kako njih tretira zakon-drzava, mislim dali imaju jednu ili dvije osobne isk., odnosno, dali su \"oni\" jedna ili pak dvije osobe.. primjer ; sta bi bilo da netko od njih iz pistolja ubije ili rani nekog, tko bi odgovarao, dali onda oba idu u zatvor ?????????!!!!!!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare