To je to što me zanima!

Rumunjski predsjednik će se kandidirati za čelnika NATO-a

Iohannis je rekao da će se natjecati za mjesto čelnika NATO-a, tvrdeći da istočnoeuropskim državama treba bolja zastupljenost u euroatlantskim čelnim ulogama
Vidi originalni članak

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis rekao je u utorak da se odlučio natjecati za čelnika NATO-a, poziciju za koju mnoge države članice podržavaju nizozemskog premijera u odlasku Marka Ruttea. U veljači su Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Njemačka podržale Ruttea da naslijedi Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a, dajući mu odskočnu dasku da dođe na čelo transatlantskog saveza. Međutim, u utorak je Iohannis rekao da će se natjecati za to mjesto, tvrdeći da istočnoeuropskim državama treba bolja zastupljenost u euroatlantskim čelnim ulogama.

SVE PRATIO I ANUŠIĆ FOTO Hrvatski specijalci u akciji: U vježbi s NATO snagama zauzeli su 'oteti brod kod Krka'

- Mislim da NATO treba obnoviti pogled na svoju misiju. Istočna Europa daje vrijedan doprinos razgovorima i odlukama NATO-a. S uravnoteženom, snažnom i utjecajnom zastupljenošću iz ove regije, savez će moći donositi najbolje odluke kako bi odgovorio na sve potrebe i brige država članica - rekao je Iohannis.

GLAVNI ŠEF NATO-A Stoltenberg: 'Pridruživanje NATO-u dobro je za Švedsku i za Savez u cjelini'

Čelnici NATO-a imenuju se konsenzusom, što znači da sve članice moraju pristati na konačnu odluku. Savez ima 32 člana nakon nedavnog pristupanja Švedske. Rumunjska, članica EU-a i NATO-a, podigla je izdavanja za obranu na 2,5 posto BDP-a kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. U toj zemlji koja dijeli 650 kilometara granice s Ukrajinom nalazi se američki protubalistički sustav kao i stalna borbena skupina NATO-a.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • PetarLu17 12.03.2024.

    A kaj se naš Plenko -mun neće kandidirati za to mjesto u NATO-u? ili se boji da neće proći da se ne sramoti i blamira sebe i Hratsku.

  • Čistokrvni gmo free 12.03.2024.

    Zašto kod nas u EU nema izbora kao u Americi ili Rusiji da glasa narod za nekog EU predsjednika i ostale EU birokrate? 🤔

Komentiraj...
Vidi sve komentare