To je to što me zanima!

Runtić: Problem blokiranih je postao naš sistemski problem

Mostov saborski zastupnik u raspravi je branio prijedlog zakonskih izmjena kojima bi se olakšala otplata dugovanja. Istaknuo je kako građani duguju preko 43 milijarde kuna glavnice
Vidi originalni članak

Saborski zastupnik Mosta Hrvoje Runtić ustvrdio je u petak u Hrvatskom saboru kako je problem blokiranih eskalirao do takvih razmjera da ga možemo zvati sistemskim problemom, braneći u raspravi prijedlog zakonskih izmjena kojima bi se blokiranima olakšala otplata dugovanja.

Klub zastupnika Živoga zida i SNAGA-e, Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista i Klub zastupnika HSS-a predložili su izmjene Zakona o obveznim odnosima, koji Vlada ne prihvaća, a kojim predlažu da dužnici koji su zapali u financijsku krizu prvo otplaćuju glavnicu, a potom troškove i na kraju kamate.

PITANJA I ODGOVORI, 2. DIO Najveći vodič za sve blokirane: Kako doći do oprosta dugova

"Problem je eskalirao do takvih razmjera da ga možemo slobodno nazvati sistemskim problemom... Izraženo u brojkama 325 tisuća blokiranih građana duguju preko 43 milijarde kuna glavnice što je problem reda veličine jednog Agrokora", kazao je Runtić dodavši da "izvanredna situacija zahtjeva izvanredne mjere".

Goran Aleksić (SNAGA) kazao je da cilj prijedloga nije spriječiti da vjerovnici dobiju natrag svoja potraživanja već da se smanje ovršni troškovi i zatezne kamate.

"Stanje s ovršenima i blokiranima je dramatično", istaknuo je Aleksić navodeći da se se predloženim pomoglo preko 50 posto njih. 

Vladajućima prijedlog da zatezne kamate prestaju teći kada dosegnu visinu glavnice duga nije prihvatljiv jer, procjenjuju, suprotna je svrsi kamata i jer bi se time pogodovalo dužniku na štetu vjerovnika.

REAKCIJA UDRUGE BLOKIRANIH: 'Očekivali smo zaštitu, no ovaj prijedlog je financijsko nasilje'

Zatezne kamate teku samo ako je dužnik u zakašnjenju, a visina stope zatezne ograničena je zakonom i takva zaštita dužnika smatra se dostatnom i primjerenom, kazala je Marija Jelkovac (HDZ). 

 Podsjetila je i da je u pripremi novi ovršni zakon koji će, kaže,  popraviti položaj svih ovršenih.

Hrvatski sabor je raspravom o navedenom zakonskom prijedlogu završio ovotjedno zasjedanje.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • mestar 11.05.2018.

    Naj veci vodic bi trebao bit - ne zaduzuj, ne trosi i ne kupuj ako nemas i ne mozes vratit, ako tako radis onda neces imat problem niti ce ovi glupi politicari pravit samoreklamu i ubirat politicke poene.Jadna je to drzava gdje vlada pise programe kako izbjec ne placanje svojih racuna. Valjda oni misle da su svi politicari pa mogu trosit, zaduzivat se i kupovat sto zazele a narod ce to sve platit.

  • Blokirani Batina 11.05.2018.

    Ma vise od pola tih blokiranih je vec vani negdje i zaboli ih za HR i bagru koja ovakve stvari dopusta!

  • purgerica prva 11.05.2018.

    E moj Runtiću, mora da ti otac, sjajan čovjek, propada u zemlju od srama. I, kak je u braku, jesi konačno namirio sve ovrhe koje su te "lakšim putem" i navele na politiku. Svi vi ŽZ imate istu prošlost. Znaš li kaj o tebi misle tvoji Vinkovčani? Prođeš li kad trgom?

Komentiraj...
Vidi sve komentare