To je to što me zanima!

Narod smijenio predsjednika Burkine Faso nakon nereda

Predsjednik Blaise Compaoré vlada već 27 godina. Htio je uvesti promjene kojima bi vladao još 15 godina. Narod je tražio izbore te su zapalili zgradu parlamenta
Vidi originalni članak

Blaise Compaoré predao je svoju vlast - izjavio je glasnogovornik vojske. Predsjednik je ranije izjavio da će odstupiti od vlasti nakon 12-mjesečne prijelazne vlade no opozicija je zahtijevala njegovu trenutačnu ostavku.

U zapadno afričkoj državi Burkini Faso od četvrtka započeli su prosvjedi s troje mrtvih te nekolicinom ozlijeđenih. Prosvjednici nisu bili zadovoljni predsjednikom Blaise Compaoréom te su zahtijevali njegov odlazak. Duže nezadovoljstvo naroda eskaliralo je prijedlogom o izmjeni ustava kojim bi predsjednik prilikom novih izbora vladao još 15 godina.

Oko 1500 prosvjednika u četvrtak je krenulo prema zgradi vlade, a tamo ih je dočekalo naoružano predsjedničko naoružanje te ih upozorilo hicima u zrak. Prosvjednike nije spriječio ni suzavac da probiju zaštitarski kordon te upadnu u zgradu vlade. Ubrzo su počeli paliti sve pred sobom te je počeo izbijati gusti crni dim kroz razbijene prozore.

Blaise Compaoré je jednom od najsiromašnijh afričkih država vladao 27 godina.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • fantomikus 31.10.2014.

    kod nas se jedino ljudi skupe na otvaranju nekog trgovačkog centra(robovlasničkog društva)ima ih koliko hoćeš a na prosvjedima nemreš skupiti 100 ljudi.....a to znači da je svima dobro...

  • Velečasni 1 31.10.2014.

    U tamo nekoj Burkini Faso uspjeli su se riješiti smeća,ali mi ovdje usred Evrope nikako da se riješimo svog smeća.

  • propala komunjara 31.10.2014.

    Ovakav scenarij treba i kod nas ,da se malo zabavljamo onako nam je dosadno

Komentiraj...
Vidi sve komentare