To je to što me zanima!

Rusi lansirali teleskop čiji je 'tanjur' 30 puta veći od Zemlje

U svemir je u ponedjeljak lansiran ruski teleskop koji će moći vidjeti crne rupe i druge galaksije 10.000 puta oštrije nego američki teleskop Hubble
Vidi originalni članak

Teleskop RadioAstron poletio je u ponedjeljak iz kozmodroma Baikonur prema svemiru. To je prvi teleskop koji su Rusi poslali u svemir nakon skoro 30 godina.  Čim stigne u svoju orbitu RadioAstron (promjera samo 10 metara) će se povezati s radijskim antenama na Zemlji. Tako 'udruženi' signali će na temelju efekta interferometrije formirati dosad najveći teleskop s "nevidljivim tanjurom" promjera čak 30 puta većim od našeg planeta, piše NewScientist.

Teleskop će proučavati obližnju galaksiju M87, kao i crnu rupu koja se nalazi u središtu te galaksije. Moći će, također, pomoću prikupljenih informacija izračunati sadašnju brzinu širenja svemira.

Kada RadioAstron stigne na svoje 'radno mjesto', otvorit će antenu promjera 10 metara sastavljenu od 27 "latica" izgrađenih od ugljikovih niti, prenosi Russia Today. Misija će trajati pet godina.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • bebs1001 21.07.2011.

    posto cemo narasti crna rupa ce nas usisati :(((((((

  • user_114130 19.07.2011.

    nadam se da će biti koristi od njega, po članku izgleda mi veoma zanimljiv, možda ugledamo male zelene tamo negdje u nama blizu ili daleko :D

  • izazov 19.07.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare