To je to što me zanima!

'Ruši se cijena rada': Tisuće blagajnica u strahu su za posao

Na stručno osposobljavanje uskoro bi mogli i sa srednjom školom. Sindikati misle da će poslodavci otpuštati stare radnike. Na stručnom osposobljavanju ne teče radni staž, upozoravaju sindikati
Vidi originalni članak

Proširivanje mjere Stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) na sve srednjoškolce otvara novu mogućnost osposobljavanja za oko 30.000 mladih ljudi, priopćili su iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

U četvrtak su zastupnici u Saboru žustro raspravljali o proširivanju mjera SOR-a. U ministarstvu tvrde da zakon mijenjaju nedorečenih mjera, ali sindikati su se digli na noge. U Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja uvjeravaju kako će proširivanje mjera stručnog osposobljavanja dovesti do situacije u kojoj će, primjerice, poslodavci otpuštati stare radnike kako bi uzeli one sa stručnog osposobljavanja koje će plaćati država. S druge strane, iz ministarstva odgovaraju da takve paušalne pretpostavke ne treba ni komentirati.

Sindikati su napomenuli i da je stručno osposobljavanje iz prakse istisnulo pripravništvo i probni rok te da SOR-ovci imaju sve obaveze prema poslodavcu kao i radnik u radnom odnosu, no nemaju baš nikakvih prava. Pritom su tom istom poslodavcu oni besplatna radna snaga.

- Umjesto da nakon školovanja stupi u radni odnos, pod izlikom potrebe za daljnjim ‘osposobljavanjem’, dobit će priliku raditi za naknadu od 2620 kuna, bez radnog odnosa i bez ikakvih radničkih prava - rekli su iz sindikata.

Prema njihovim navodima, trajanje mjere od dvije godine, kao i nepriznavanje kvalifikacija osobama koje su ih stekle, samo su neki od indikatora štetnosti ove mjere. Istaknuli su da će se maksimalno potruditi javnost i saborske zastupnike upozoriti na štetne posljedice ovog paketa zakona. - Ako se nastavi s odbijanjem razgovora o ovako važnom pitanju, sindikati će biti prisiljeni rad za stolom zamijeniti aktivnošću na ulicama - poručili su.     

Idi na 24sata

Komentari 141

  • najiram 10 19.02.2017.

    tipično partija provodi svoj suludi plan o pćem kaosu..."Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije.Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku. Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom... Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere... Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira..." bez pravog predvodnika u opčem stampedu poćinju sa gejevima pa ostalim huškačkim politikama...paretija juri za lošim vođom u stampedu u ambis politćke propasti vječnog ponora...samo trba stati sa puta pobješnjelog vođe stampeda i pustiti da propadnu i politićku crnu rupu i zauvijek nestanu...

  • Hrvat500 18.02.2017.

    Treba u potpunosti uvesti demokratski socijalizam kao državno uređenje.

  • Cipelcug 18.02.2017.

    Stručno osposobljavanje bez radnog odnosa osmišljena je poradi ubrzanog stvaranja prekarijata. Sindikati ništa ne rade svezi glede povećanja minimalne plaće na 4.000,00 kn netto. O bezuvjetnom temeljnom dohotku možemo samo sanjati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare