To je to što me zanima!

Rusi su izašli na ulice Moskve i zahtjevaju slobodne izbore...

Iako su vlasti prosvjed zabranile, tisuće Rusa izašlo je na ulice Moskve. Zahtjevaju slobodne lokalne izbore u Moskvi 8.rujna. Izvukuju 'Rusija će biti slobodna' i 'Ovo je naš grad'
Vidi originalni članak

Višetjedni prosvjedi zbog izbora za moskovsku gradsku skupštinu, pretvorili su se u najveći prosvjedni pokret u Rusiji od razdoblja 2011-2013, kada su prosvjednici izašli na ulice zbog navodne izborne krađe.

Uzvikujući "Rusija će biti slobodna!" i "Ovo je naš grad!", do dvije tisuća prosvjednika marširalo je jednom od moskovskih prometnica.

Prosvjednici traže da se kandidatima opozicije dozvoli izlazak na izbore.

Prosvjednici također zahtijevaju puštanje na slobodu aktivista zatvorenih nakon prošlih prosvjeda.

 - Ako prestanemo izlaziti (na ulice) nestat će svaka nada - rekla je prosvjednica Aleksandra Rosius (23)

 - Moramo pokazati vlastima da nećemo samo tako odustati i prihvatiti činjenicu da su nevini ljudi zatvoreni i da su izbori ukradeni - dodala je.

Artjom, šesneastogodišnji srednjoškolac kazao je da su ga "ogorčenje i strah" doveli na prosvjed.

 - Nisam želio imati slomljene noge, biti ubijen ili bačen u zatvor - rekao je.

 - Vlasti odbijaju pristati na kompromis, počeli su rastjeravati ljude, bacati ih u zatvor. Mislim da je to neprihvatljivo -  dodao je.

Subotnji prosvjed, posljednji prije izbora, bio je manji od prijašnjih prosvjeda na kojima su bile desetine tisuća ljudi.

Tijekom prvog sata prosvjeda policija nije pokušala zatvoriti prosvjednike, ali su, putem megafona, zatražili da se raziđu.(ir)
 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Fahri Musliu Junior 01.09.2019.

    Zanimljivo srbima rusofilima ne smeta cinjenica što je Putin vec 20 godina na vlasti u Rusiji a prigovaraju Milu Đukanovicu na duljini vladavine u Crnoj Gori! Dvostruki aršini bre!

  • ravno1 31.08.2019.

    Čudan je autor ovoga članka. Po naslovu i podnaslovu bi se reklo da je na ulice izašlo bar 500.000 moskovljana. A u tekstu nalazimo: "nekoliko tisuća" i kasnije "do dvije tisuće" prosvjednika. Da nije autor teksta završio Fakultet političkih znanosti? Na kojem mu je možda predavao udbaš, drug Ante Barišić?

  • Symbian 31.08.2019.

    Moskva ima 12.000.000 stanovnika a na prosvjede izašlo "do dvije tisuće prosvjednika" - kao da je u Zagrebu izašlo do 125 prosvjednika.

Komentiraj...
Vidi sve komentare