To je to što me zanima!

Rusija traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti u UN-u

Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitnu sjednicu posvećenu Kosovu na zahtjev Rusije koja je pozvala UN da poništi deklaraciju o neovisnosti
Vidi originalni članak

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će hitnu sjednicu posvećenu Kosovu u nedjelju u 19.00 sati po srednjoeuropskom vremenu na zahtjev Rusije koja je pozvala UN da poništi kosovsku deklaraciju o neovisnosti.
"Mi očekujemo da će misija UN-a i snage predvođene NATO-om na Kosovu poduzeti hitnu akciju kako bi proveli svoj mandat... uključujući poništenje odluka prištinskih tijela i poduzimanje oštrih administrativnih mjera protiv njih. Zbog odluka kosovskog vodstva postoji rizik od eskalacije napetosti i međuetničkog nasilja u toj pokrajini kao i novih sukoba na Balkanu", priopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo vanjskih poslova. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon se priključio konzultacijama Vijeća sigurnosti UN, kada su nastavljene nakon prekida zbog manjka prevoditelja. Prema ranijoj najavi ruskog veleposlanika Vitalija Čurkina, glavni tajnik bi trebao obavijestiti Vijeće o novonastaloj situaciji na Kosovu. Ban Ki-moon bi nakon konzultacija trebao dati izjavu za novinare, najavljeno je u sjedištu UN-a. Čurkin je kazao kako je Rusija, u koordinaciji sa Srbijom, zatražila da Vijeće sigurnosti UN danas održi konzultacije, a u ponedjeljak i službenu sjednicu o Kosovu, na kojoj bi govorio i srbijanski predsjednik Boris Tadić. Rusija će, po njegovim riječima, u Vijeću sigurnosti UN inzistirati da čelnici misije UNMIK-a, u skladu s Rezolucijom 1244, za proglašenu neovisnost Kosova utvrde da je "ništavna i pravno nevažeća". Ruski veleposlanik izrazio je zabrinutost i za sigurnost kosovskih Srba i drugih etničkih manjina. Predstavnik SAD-a u Vijeću sigurnosti UN Alejandro Wolff izjavio je kako su SAD primile na znanje proglašenje neovisnosti Kosova i da su zadovoljne s obvezama koje su preuzete u odnosu na etničke i vjerske zajednica na Kosovu.  Na pitanje o tome kada se može očekivati da se neovisnost Kosova službeno izglasa u UN-u, Wolff je odgovorio kako za tu "proceduru potrebno otkloniti nekoliko prepreka, uključujući podršku Rusije", pa ne očekuje da će se to ubrzo dogoditi. U radu Vijeća sigurnosti UN sudjeluje i Hrvatska, odnosno njezin stalni predstavnik, veleposlanik Neven Jurica. Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je u nedjelju glavnog tajnika UN-a Ban Ki Moona da naloži šefu UNMIK-a poništavanje odluke o proglašenju kosovske neovisnosti i raspuštanje kosovske skupštine.
- Pozivam vas da osigurate da vaš specijalni predstavnik na Kosovu u skladu sa svojim ovlastima i odgovornostima odmah proglasi ovaj nelegitimni čin ništavnim. Takođe očekujem da će on djelovati u skaldu s ustavnim okvirom i raspustiti Skupštinu Kosova, budući da 'Deklaracija o neovisnosti' nije u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti, naveo je Tadić u pismu glavnom tajniku UN-a.
Predsjednik Skupštine Srbije Oliver Dulić najavio je da će u ponedjeljak ili utorak biti održana izvanredna sjednica Skupštine Srbije na kojoj bi trebala biti potvrđena odluka srbijanske Vlade o poništavanju kosovske odluke o neovisnosti.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare