To je to što me zanima!

Ruska filmska industrija u teškoj poziciji nakon što se Hollywood povukao zbog rata

Rusi su strastveni posjetitelji kina i imaju najveći broj prodanih ulaznica u Europi, lani čak 145,7 milijuna. Mnogi hrle u kino-dvorane da bi pogledali holivudske filmove
Vidi originalni članak

Nakon što je dugo godina prevodila američke filmove, Ruskinja Mila Grekova iznenada je, nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini izgubila posao.

No to nije okrenulo Grekovu protiv predsjednika Vladimira Putina.

- Danas mrzim Zapad, a ne Putina - kaže ta 56-godišnjakinja.

- Bollywood će u Rusiji možda zamijeniti Hollywood, ali za mene je prekasno da naučim hindi - kazala je, misleći pritom na odbijanje Indije da se pridruži sankcioniranju Rusije.

Ruska filmska industrija zbog sukoba u Ukrajini ponovno je u teškoj situaciji, a tek se počela oporavljati od pandemije.

Kao i drugi sektori pogođeni sankcijama, filmska industrija polako se okreće od Zapada prema vlastitim i azijskim filmovima.

Rusi su strastveni posjetitelji kina i imaju najveći broj prodanih ulaznica u Europi, lani čak 145,7 milijuna.

Mnogi hrle u kino-dvorane da bi pogledali holivudske filmove, koji se često sinkroniziraju umjesto da se prikazuju s titlovima.

Pogled na Aziju

Prije povlačenja Hollywooda, ruska kompanija Mosfilm-Master sinkronizirala je 10 stranih filmova mjesečno, uglavnom s engleskog jezika.

- Sada smo izgubili dvije trećine posla - rekao je AFP-u Jevgenij Belin iz visokotehnološkog sinkronizacijskog studija u Moskvi.

- U pandemiji smo imali filmove, ali su kina bila zatvorena. Danas imamo kina, ali nemamo filmove - nadodaje.

Iz ruske Nacionalne udruga kino-vlasnika prošli su mjesec kazali da kina riskiraju gubitak u iznosu od 80 posto svojih prihoda.

Da bi se prilagodila situaciji tvrtka Mosfilm-Master traži prevoditelje s korejskog i mandarinskog, iako Belin tvrdi da sumnja da će 'azijski filmovi biti privlačni Rusima' zbog kulturoloških razlika.

"Zapadnjaci su nam bliži“, izjavio je 70-godišnjak koji je proveo tri desetljeća u sinkronizaciji.

Olga Zinjakova, predsjednica Karoa, jednog od vodećih ruskih lanaca kina, uvjerena je da se industrija može oporaviti.

- Situacija je iznimno teška, ali nije katastrofalna - izjavila je 37-godišnjakinja.

- Od dolaska Hollywooda u postsovjetsku Rusiju prije 30 godina, prošli smo kroz brojne krize: političke, ekonomske i zdravstvene - rekla je, okružena praznim sjedalima u moskovskom kinu Oktjabr, najvećoj kino-dvorani u Europi s 1500 sjedala.

Ruski identitet

Od početka sukoba 24. veljače, broj prodanih karata u lancu njihovih kina pao je za 70 posto, tvrdi Zinjakova.

Ruska vlada obećala je veliku financijsku potporu i porezne olakšice filmskim produkcijama i kinima, u nadi da će zamijeniti holivudske filmove onima iz domaće proizvodnje.

- Rusi će dublje istražiti vlastiti identitet - rekla je Zinjakova, ističući uspjeh nekih ruskih filmova 90-ih godina, među kojima je i kultni film 'Brat' koji se ponovno prikazuje u nekoliko moskovskih kina.

Zinjakova u budućnosti priprema i prikazivanje više azijskih i latinoameričkih filmova.

KAOS I NEDISCIPLINA U Ukrajini poginulo najmanje 25 ruskih tinejdžera: 'Klinci! Mi smo klinci. Uzeli su nas s 18'

- Kad se Hollywood jednom vrati, rusko tržište i gledatelji više neće biti isti - dodala je.

Pavel Doreuli, 44-godišnji inženjer zvuka koji radi na otprilike 15 ruskih filmova godišnje, kaže da ga ne čudi što se Hollywood povukao iz Rusije.

- Svjetska kinematografija već je godinama talac politike - rekao je i dodao da festivali poput onih u Berlinu i Cannesu više nisu o umjetnosti, već promoviraju 'određene vrijednosti':

No Doreuli smatra da je šteta što će Rusija biti odcijepljena od svijeta filma te pritom ukazuje na isključenje ruskog izaslanstva s ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu.

- Ako ih se isključe s međunarodnih festivala, Rusi će odustati od umjetničkog filma koji nudi drugu perspektivu svijeta, koja je danas jako važna - dodao je.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare