To je to što me zanima!

Ruski Gazprom do daljnjeg neće slati plin u Europu: Cijena plina porasla za gotovo četvrtinu

Ruski Gazprom objavio je u petak da do daljnjeg neće slati plin u Europu Sjevernim tokom 1 budući da je utvrđeno da na glavnoj plinskoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje
Vidi originalni članak

Cijene plina u Europi skočile su u ponedjeljak gotovo za četvrtinu nakon što je ruski Gazprom objavio da do daljnjeg neće Europi dostavljati plin cjevovodom Sjeverni tok 1 zbog problema s turbinom.

Nakon otvaranja nizozemskog tržišta cijena plina porasla je u terminskim ugovorima s rokovima isporuke u listopadu za 30 posto, na 272 eura po megavat satu (MWh).

RASTU CIJENE Hrvatsko skladište plina je na skoro 80 posto, cijena plina u Europi skočila za skoro 30 posto

Naknadno se stabilizirala na 256 eura za megavat sat, u plusu 23 posto. U odnosu na isto lanjsko razdoblje viša je gotovo pet puta.

Ruski Gazprom objavio je u petak da do daljnjeg neće slati plin u Europu Sjevernim tokom 1 budući da je utvrđeno da na glavnoj plinskoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje.

Kompanija je prošlog tjedna obustavila isporuke radi trodnevnog održavanja i plin je ponovo trebao krenuti u Europu u subotu rano ujutro.

'DONOSE APSURDNE ODLUKE' Kremlj: Europa sama snosi krivnju za prekid isporuke plina

- Do plina je teško doći - sve je teže zamijeniti čak i najmanju količinu koja ne stiže iz Rusije - tumači viši suradnik za sirovine Aurora Energy Researcha Jacob Mandel.

- Trenutno ima dosta prostora za zamjenu (ruskog) plina uvezenim LNG-om, ali kada zahladi i kada potražnja u Europi i Aziji ove zime počne rasti, količina LNG-a koji će Europa moći uvesti bit će ograničena - dodao je Mandel.

Opskrba globalnih tržišta LNG-om bila je tijesna i prije ukrajinske krize budući da je svjetsko gospodarstvo u oporavku od pandemije 'progutalo' ponudu, napominje Reuters.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • vilim1234 06.09.2022.

    Posaljite Skugora da ispita situaciju,bolje to nego da sjedi u Remetincu

  • HVAC 05.09.2022.

    Isto toliko su i Ameri zaradili na nama

  • Sultanx 05.09.2022.

    Neka ''pametni" EU politicari uvedu jos dodatnih sankcija Rusiji, to ce nas spasiti. Neka Rusija vidi ( i pati ) kako ce nam plin,nafta, stuja , voda i sve drugo poskupjeti za dodatnih 200%.  Od veljace 2022 Rusija je zaradila rekordnih 86 milijardi  dolara od prodaje energenata samo u EU, ne racunajuci druga trzista kao Kina,Indija ,Turska , Saudijska Arabija itd. Rusija nikada nije toliko zaradjivala od prodaje energenata, glavno je da nasi (EU) politicari lazu da ce sa novim sankcijama slomiti Rusiju. Mislim da ce prije slomiti svoje gradjane i unistiti svoje ekonomije  nego sto zagrebu po povrsini ruske ekonomije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare