To je to što me zanima!

S tisućama vjernika u Sinj pješačio košarkaš Šundov

Nadbiskup Barišić u Sinju je ukazao na brojne podjele u društvo zbog ideologija, kardinal Josip Bozanić na M. Bistrici je tumačio 10 zapovijedi
Vidi originalni članak

Među tisućama vjernika koji su pješačili 30 kilometara od Solina do Sinja u noći na nedjelju bio je i splitski košarkaš Bruno Šundov (30) koji je dobar dio karijere proveo u NBA ligi.
- Ovo mi je prvo hodčašće u Sinj. Zavjetovat ću se Gospi, donio sam neke odluke koje ću slijediti u budućnosti. Imam kćer od tri godine i bebu na putu, a to mi je dodatni motiv za hodočašće, kako bi sve bilo kako treba. Najteže smo prošli, a to je Klis - ispričao je Šundov.
Vjernici koji su se uputili tradicionalno iz Solina, mahom su mlađi ljudi. Neki put ka Sinju shvate kao avanturu i provod s prijateljima, a drugi kao priliku da ojačaju svoju vjeru. Središnju misu u Sinju u nedjelju u 11 sati predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Okupilo se oko 100.000 ljudi. Barišić je naglasio kako je broj umrlih u Hrvatskoj još veći od broja rođenih, da je Hrvatska nenaseljena, a polja neobrađena. Ukazao je duboke podjele u društvu zbog idelogija.
- Ideologije podjele neprijatelj su života i naroda. Guše nam radost i nadu, zbog ideoloških svađa ne samo da će nam odnosi biti poremećeni, već će naša polja ostati neobrađena. Potrebno je  ideologije i ideološka obilježja  premjestiti iz naših i s naših glava u muzeje povijesti. Te oslobođeni tereta prošlosti prošlosti zajedno graditi put istine, mira i blagoslovljen budućnosti - kazao je u svojoj propovijedi u Sinju monsinjor Marin Barišić.

U ALJMAŠU 60.000 VJERNIKA
Čak 60 tisuća vjernika hodočastilo je u nedjelju aljmaško Svetište Gospe od utočišta na ušću Drave u Dunav. Među njima je bio i nepokretni Ivica Vuković (35), koji se u poznato marijansko svetište uputio iz 28 kilometara udaljenog Osijeka – gurajući invalidska kolica!
- Ovo mi je drugi put da hodočastim Gospu aljmašku. Bio sam i prošle godine, tako da sada mogu lakše organizirati put. S ocem u pratnji krenuo sam u 4.30 sati i do Aljmaša mi treba nešto manje od pet sati - priča Ivica koji će, ne žaleći se na umor, moliti za "mir u svijetu te da političari budu mudriji i bolje vode svoje ljude".
Na umor se nije žalio ni ravnatelj osječke Hitne pomoći, Berislav Pašalić (49), koji je u Aljmaš došao – trčeći.

BOZANIĆ TUMAČIO 10 BOŽJIH ZAPOVIJEDI
Misno slavlje u Mariji Bistrici predvodio je zagrebački kardinal Josip Bozanić, koji će navečer predvoditi misu u zagrebačkim Remetama. Bozanić se brojnim vjernicima obratio tumačeći 10 Božjih zapovijedi.
- Razni analitički pristupi pokušavaju odgonetnuti otkud tolika privrženost hrvatskih vjernika Blaženoj Djevici i zašto toliki, mladi i stariji, žele danas biti u marijanskim svetištima diljem naše domovine, što zacijelo uznemiruje one koji žele drukčiji odnos hrvatskih građana prema katoličkoj vjeri - rekao je Bozanić. Na Mariju Bistricu do podne se slilo oko 50.000 vjernika, a među njima je bila i premijerka Kosor.

NA TRSATU MOLILI ZA BOLJI ŽIVOT
Brojni su vjernici slavili blagdan u svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci na misama koje su služene tijekom čitavog dopodneva. Središnja svečana misa bit će u 18.30 sati, a predvodit će je riječki nadbiskup Ivan Devčić. Vjernici su rekli kako najviše mole za zdravlje svojih bližnjih i ljubav među ljudima. Nisu zaboravili spomenuti ni krizu u kojoj živimo pa su kratko komentirali kako se nadaju da će molitve za bolje životne standarde, manje prosjačenja i ljudi koji kopaju po smeću, biti uslišane.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • user_46027 15.08.2010.

    Velika Gospa je velika!!

  • nato2723 15.08.2010.

    Hodočastio i ja u Kotor Varoš!!

  • chelsea_fan 15.08.2010.

    jel to ovaj niži ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare