To je to što me zanima!

'S Visa planiram poslati 60 tona limuna u jednoj godini'

Na otoku Visu svaka okućnica ima posađen limun. No tek rijetki uzgajaju veće količine. Vodeći na cijelom otoku je Slavomir Raffaneli (68)koji se ozbiljnim uzgojem počeo baviti prije 30 godina.
Vidi originalni članak

Na otoku Visu svaka okućnica ima posađen limun. No tek rijetki uzgajaju veće količine.

Vodeći na cijelom otoku je Višanin Slavomir Raffaneli (68) koji se ozbiljnim uzgojem počeo baviti prije 30 godina. Trenutno ima 1,7 hektara, odnosno, 1200 stabala. Mjesto za sadnju treba biti zaštićeno od velikog vjetra, niskih temperatura. Bolesti je teško suzbijati, posebice u ekološkoj proizvodnji kakvom se bavi naš sugovornik. Urodi su zbog svega manji, ali je zato taj limun cjenjeniji na tržištu u odnosu na klasični nasad, koji daje između 250 i 300 kila uroda po stablu. Urod u ekološkoj proizvodnji pada čak ispod 100 kilograma.

Raffaneli trenutno dobiva oko 10 tona, dok će se sljedeće godine proizvodnja popeti na 14 tona. U punom rodu, kada i treći nasad dođe u tu fazu, očekuje se urod između 50 i 60 tona. Unatrag nekoliko godina proizvođači limuna sa Visa trljaju ruke jer nemaju problema s plasmanom, a cijene su skočile do “neba”.

Danas je kilogram limuna na Visu između 15 i 20 kuna, dvostruko jeftinije nego u trgovinama. Da je limun budućnost otoka, potvrđuje i najnovija investicija u koju kreću brojni stanovnici Visa, Komiže i ostalih mjesta. Cilj im je da se samo na Visu proizvede najmanje 25 posto hrvatskih potreba za limunom.     

Idi na 24sata

Komentari 14

  • user_395707 24.09.2016.

    Treba prvo stavit nekom u djep

  • ilmare 23.09.2016.

    Imam samo jedan limun na Braču i uvijek me netko pretekne , pa mi ga obere. Ne prskam NIKAD , samo ga dobro obrežem...

  • killdeath 23.09.2016.

    Imam legu koji živi na Visu i on mi godinama šalje limun...odličan je, ovo smece po centrima ne kupujem.

Komentiraj...
Vidi sve komentare