To je to što me zanima!

SAD: 'Ublažite blokadu Katara, utječe na borbu protiv ISIL-a'

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i UAE u ponedjeljak su objavili da prekidaju diplomatske veze s Katarom koji optužuju da podupire terorizam i glavnog suparnika Iran...
Vidi originalni članak

Američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je u petak Saudijsku Arabiju i ostale zemlje Perzijskog zaljeva da ublaže blokadu Katara, rekavši da ona izaziva neželjene humanitarne posljedice i utječe na borbu protiv Islamske države (IS).

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u ponedjeljak su zaredom objavili da prekidaju diplomatske veze s tim malim emiratom u Perzijskom zaljevu koji optužuju da podupire terorizam i glavnog suparnika Iran, što Katar odbacuje.

"Pozivamo Saudijsku Arabiju, Egipat, Bahrein i Ujedinjene Arapske Emirate da ublaže blokadu Katara", rekao je Tillerson novinarima.

Istaknuo je da blokada uzrokuje nestašicu hrane, razdvajanje obitelji i prekid školovanja djece.

"Vjerujemo da su to neželjene posljedice, posebno tijekom svetog mjeseca ramazana", dodao je.

"Očekujemo da te zemlje poduzmu hitne korake u pravcu smirivanja stanja i u dobroj vjeri riješe međusobne nesuglasice", rekao je Tillerson.

Blokada također pogađa američke vojne akcije u regiji i napade na IS, naglasio je državni tajnik. Više od 11.000 američkih i koalicijskih vojnika nalazi se u vojnoj bazi Al Udeid u Kataru odakle polijeće više od stotinu zrakoplova.

Tillerson je istovremeno rekao da Katar ima povijest podupiranja skupina širom političkog spektra, uključujući one uključene u nasilje te da je katarski emir ostvario napredak u prekidu financiranja terorizma, ali da mora učiniti više.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Usora1 10.06.2017.

    nema tu "mira" dok im ameri na krilima f-klase ne donesu "demokraciju"....

  • ruzmarin 10.06.2017.

    Državni zvaničnik Tillerson poziva na odblokadu Katara, jer je to šteta za svih, a predsjednik SAD-a Donald Trump poziva na blokadu i sankcije Katara! To puno govori o Trumpovom vladanju, nesuglasni su, svako izjavljuje i radi što hoće, neće on još dugo.

  • Čavoglavi Hrvat 10.06.2017.

    Jel ugrozeno poslovanje nasih tvrtki? http://m.24sata.hr/news/predsjednica-u-kataru-otvara-vrata-hrvatskim-tvrtkama-521405

Komentiraj...
Vidi sve komentare