To je to što me zanima!

Samo je Karamarko došao na komemoraciju za 8 policajaca

Na blagdan Svete Ane, 26. srpnja 1991., srpski agresor je nakon više pojedinačnih napada agresora pokrenuo opći napad na pounjska sela. Ubili su 8 redarstvenika
Vidi originalni članak

U Strugi Banskoj u Hrvatskom Pounju, u subotu je održana komemoracija na tragična, ali i herojska događanja početkom agresije na Hrvatsku na pounjskom prostoru. 

Na blagdan Svete Ane, 26, srpnja 1991., srpski agresor je nakon više pojedinačnih napada agresora pokrenuo opći napad na pounjska sela. Usput su skupili civile i tjerali iz ispred sebe naredivši im da drže ruke gore dok su Srbi palili mjesto po mjesto. Pritom su pljačkali i palili kuće Hrvata. Usput su zarobili osam redarstvenika i poubijali ih. 

Pounje je branilo malo branitelja, a borbena vozila tzv. JNA izazivali su incidente pokazujući na čijoj su strani. Nekoliko dana ranije gotovo su pregazili i automobil s redarstvenicima.

Kada se činilo da će Srbi osvojiti i Strugu Bansku, redarstvenik Mile Blažević - Čađo je dao svoj život tako što je bacio eksploziv na kamion sa strojnicom kojim su pucali i pritom je  poginuo, zajedno s njim, s Čađom, stradao je i Željko Filipović. Na mjestu gdje su stradali svake godine okupljaju se branitelji i mještani Pounja. Nažalost, iz godine u godinu sve je manje stanovnika jer Pounje je puno praznih kuća, stanovnici odlaze jer nema posla ni mnogo toga što im je potrebno. 

Današnja komemoracija okupila je brojne branitelje, policajce, a komemoraciji se pridružio biskup Vlado Košić.

Jedini političar koji je nazočio bio je Tomislav Karamarko.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • laziona 27.07.2014.

    toje jedan u nizu hdzovac koji nema ni obraza ni srama,,taj bi i mate za svoje dobro proda

  • 27.07.2014.

    Bojim se da je to samo skupljanje političkih predizbornih bodova!!!

  • 27.07.2014.

    Taj dan Srbi su krenuli iz Dvora kroz sela uz Unu prema Kostajnici.Bilo ih oko 1000 spremnih za pljačku, paljenje I ubijanje., Tjerali su ispred sebe četrdesetak Hrvata kao štit. Do Kostajnice su sela: Struga, Zamlaća, Diviša, Golubovac, Volinja, Kuljani, Kozibrod..... I ovaj kraj je bio većinski naseljen Hrvatskim stanovništvom. Osim ""hrabrih Srba" koji su se skrivali iza štita a iz kuća izvedenih staraca išla je I jednako sposobna JNA držeći sve pod kontrolom. Njeni su avioni nadlijetali taj kraj, artiljerija je tukla sela uz Unu, a nadzor su kao na dlanu imali iz Dobrljina i drugih bosanskih mjesta uz Unu . I uspjeli su pobiti osmoricu naših policajaca i dosta civila te razoriti Strugu i Zamlaću.Ono malo naših policajaca i dragovoljaca bilo je na terenu sa starim puškama ( "tanđare", Thompsoni...) i šakom metaka. Pala su tada sva sela u tom kraju. Isti dan spaljeno je i selo Staza kraj Sunje . Nikad ne zaboraviti. Doba koje je ovjekovječio Lederer.

Komentiraj...
Vidi sve komentare