To je to što me zanima!

'Sanader u poslove Hypo banke uključen od 1994.'

Bivši voditelj poslova Hypa za Hrvatsku tvrdi da je Sanader bio u odličnim odnosima sa Kultererom koji je u pritvoru zbog sumnji u pronevjeru novca
Vidi originalni članak

Günther Striedinger, bivši voditelj poslova Hypo Grupe za Hrvatsku, tvrdi da nikakav novac hrvatskih građana nije 'opran' jer 1994. u Hrvatskoj nije bilo novca, likvidnosti, ničega na računima. Hrvatskoj je, kaže, trebalo financiranje, a upravo je to što joj je dala Austrija, a sve one koji Hypo banku optužuju da je 'oprala' novac Hrvatskih građana i vratila ga u zemlju, naziva idiotima. Striedinger je za Novi list ispričao kako je 1994. godine stupio u kontakt sa Ivom Sanaderom, tadašnjim zamjenikom ministra vanjskih poslova Mate Granića. Potvrdio je da su Sanader i njegov dugogodišnji poslovni partner, Wolfgang Kulterer, koji je zbog sumnji u pronevjeru novca i zlouporabu položaja i ovlasti u pritvoru u Beču, bili dobri prijatelji. Štoviše, kaže Striedinger, imali su poseban odnos i bili su u redovnim kontaktima. U to doba Hrvatska je zatražila kredit od Hypo banke za kupovinu nekretnina, rekao je Striedinger, napominjući kako je to bilo razdoblje odličnih odnosa dviju zemalja u kojima je Austrija željela pomoći Hrvatskoj. Posebno, kaže, želi naglasiti da nije bilo 'mutnih' poslova te da je bila riječ o otvorenoj i iskrenoj potpori financijskih izvora, potpuno čisti i legalni poslovi. Tvrdi kako su optužbe za sumnjive poslove počele dolaziti jer je Hypo, mala, provincijska banka, u Hrvatskoj požnjela uspjeh te prednjačila pred Reiffeisen i Erste bankom. Njima se to nije sviđalo, priča Striedinger. Tvrdi da priče kako je austrijski novac zapravo bio novac hrvatskih građana, nisu istinite.
- Tek u drugom koraku poslovanja možete računati na izgradnju mreže poslovnica gdje bi ljudi mogli pohraniti svoju ušteđevinu, i tek se u drugom koraku može graditi poslovnice i početi raditi s novcima građana. Uostalom, zar mislite da nas nisu odgovorne institucije za nadzor gledale kroz deset puta veće ogledalo nego neke druge? - rekao je Striedinger ekskluzivno za Novi list. Također je potvrdio suradnju sa generalom Vladimirom Zagorcem. Nekad su ga istraživali pravosudni organi, no nije poznato da li je i dalje predmet istrage.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • 17.09.2010.

    ma ostavit čovjeka na miru nek uživa sa našim parama

  • zlaco 17.09.2010.

    u zenicu kada podem ja.... svi ce oni u ćuzu

  • sikorsky 17.09.2010.

    Heroj,..

Komentiraj...
Vidi sve komentare