To je to što me zanima!

Sanaderu počinju suditi za 3,6 milijuna kn provizije od Hypa

USKOK Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1995. uzeo proviziju od 3,6 mil. kuna. Ovo bi mogao biti prvi u nizu postupaka protiv Sanadera
Vidi originalni članak

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu optuženom za ratno profiterstvo počet će u petak na Županijskom sudu u Zagrebu. Sanadera će na sud dovesti iz zagrebačkog zatvora gdje se nalazi otkako su ga Austrijanci izručili u srpnju. Bivši premijer je prije dva tjedna, kada je sud odlučivao hoće li i dalje ostati iza rešetaka, i dalje koristio štaku zbog problema s nogom. Tada je sudac istrage odbio 12,4 milijuna jamčevine koliko su Sanaderovi prijatelji prikupili kako bi se ubuduće branio sa slobode.

Sanaderu će suditi sudsko vijeće kojim će predsjedati Ivan Turudić. USKOK Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1995. uzeo proviziju od 3,6 milijuna kuna. Tijekom suđenja saslušat će se svih 19 USKOK-ovih svjedoka. Prvi bi trebao svjedočiti Nikica Valentić, koji je u vrijeme navodnog Sanaderovog uzimanja provizije od Hypo banke 1994. i 1995. bio premijer, te Mate Granić, koji je tada bio ministar vanjskih poslova.

Ovo bi mogao biti prvi u nizu postupaka koji će se protiv Sanadera voditi na ovome sudu. Optužnica u kojoj ga terete da je uzeo mio kako bi Inu izručio Molu uskoro treba biti potvrđena, a otvorene se još najmanje tri istrage. Sutra će svi svjetski mediji izvještavati o suđenju. Na našem portalu moći ćete pratiti zbivanja iz sudnice.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • TanjaOriginal 27.10.2011.

    Spektakl po narudžbi. Neću pratiti jer mi se gadi. I sudci će doći na red. :-)

  • davidenko 27.10.2011.

    Nastavak 6--Koje su prednosti i dr.Sanadera u slučaju Hypo a koje mane -------- 5) nema pravni status kao svi drugi građani RH i nema dakle iskoristiti sva prava poput drugih npr. ne može koristiti institut nagodbe ( ne pokajništva jer bi to podrazumijevalo da je za nešto kriv – ali ni to on ne bi mogao iskoristiti), ne u ovom slučaju i slučaju INE gdje nije kriv nego u cjelokupnom kontekstu HDZ crnih fondova gdje je njegova odgovornost marginalna jer se on brinuo za političke poruke i svoj rad premijera dok su njihove HDZ financije vodile osobe za to zadužene. Da je običan zakonodavni postupak pa da je u Sanadera i 20% crnila a u HDZ 80% običaj je neutralnog tužiteljstva loviti opasniji subjekt koji k tome ima mogućnost ponoviti ta kaznena djela i Sanaderu nuditi nagodbu da im pomogne informacijama ( koje prije znao, naslućivao, u međuvremenu kao Jarnjak pročitao pa sad zna…itd) a zauzvrat ga neće progoniti za nevažne predmete nepotrebno trošiti novac i njemu i drž,proračunu. Podsjećam dr.Sanader nije aktualni premijer i osoba koja nakon istrage i sud,postupka se vraća na mjesto premijera pa je bitno poslati poruku nego osoba koja se povukla iz visoke politike a HDZ je aktualna vlast koja ima mogućnost ponoviti ista kaznena djela. Dakle paradoks je da opasniji subjekt kaznenih djela ostaje slobodan da i dalje slobodno opasno djeluje i ponovi sve to dok marginalni subjekt koji nije ni kriv niti ima mogućnost ponoviti navedena navodna kaznena djela se progoni.

  • davidenko 27.10.2011.

    Nastavak 5--Koje su prednosti i dr.Sanadera u slučaju Hypo a koje mane -------- 15. izvjesno u dijelu javnosti, pa i nekih političara i čak medija Sanader počinje dobivati pozitivan tretman jer HDZ- namještaljke njemu postaju očito svima tako prozirne da se jednostavno svako razuman mora gnušati Mane: 1) ogromna želja Kosor i Šeksa za zloupotrebom političkih i pravosudnih institucija 2) velika poslušnost sudaca Devčić i tTrudić Šeksu zbog osobnih veza (navodno gotovo ucjene) 3) velika poslušnost Bajića Šeksu i HDZ-u (zbog sadaržaja odnosa ne usudi se protiviti jer netko bi mogao pjevati – to je i razlog zašto Bajić poštedi gotovo 20 ključnih HDZ-ovaca u istazi FIMI medija a množi nebitne svjedoke dok one o kojima se radi dakle HDZ izostavlja. Nelogično. No kad netko svjesno čini nelogično obično je prisutan strah ili ucjena) 4) prvostupanjska presuda bi se mogla dogoditi po hitnom postupku prije prebrojavanja glasova glasača na izborima a to znači da Turudić kao vojnik HDZ prije svega šefa Šeksa u sjeni mora odraditi svoje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare