To je to što me zanima!

Sandra Bagarić: Žene u kulturi mogu zaista čuda napraviti

U cijeloj Hrvatskoj u tijeku su promjene u vodstvima kazališta, uz četiri zagrebačka, najavljeno je više od deset natječaja za kazališne intendante i ravnatelje...
Vidi originalni članak

Ako se može vjerovati pričama koje ovih dana cirkuliraju kulturnim krugovima, zagrebački HNK mogao bi nakon četiri propala natječaja za intendanta i mnogo prolivene žuči napokon dobiti novog šefa, odnosno, šeficu. To bi prema mnogim indikacijama mogla biti Dubravka Vrgoč, aktualna ravnateljica ZKM-a i predsjednica Europske kazališne konvencije, koju podržavaju i Ministarstvo kulture i Grad Zagreb, dakle, oba do jučer suprotstavljena osnivača i sufinancijera naše najveće kazališne kuće. Ako se te prognoze pokažu točnima, time bi se napokon završila skandalozna trakavica o zagrebačkom HNK, te tom kazalištu s više od 500 zaposlenih i proračunom većim od sto milijuna kuna, omogućio normalan rad.

No definitivna odluka ipak će se znati, kako je najavila ministrica kulture, početkom svibnja, kada se razmotre programi svih prijavljenih kandidata, pa je hipotetski moguć i neki neočekivan preokret. Naime, na natječaj su se prijavili iskusna Sanja Ivić, dosadašnja v.d. intendantice HNK i glavna konkurentica Dubravki Vrgoč, zatim Veseljko Barešić, dirigent u Komediji, te Thomas Yaksic Beckford, producent hrvatskih korijena iz Čilea, čija molba navodno nije bila kompletna. Tako je u igri ostalo troje kandidata, koji očekuju, kako je to sažela Sanja Ivić, da se pažljivo pročitaju predloženi programi i da Grad Zagreb i Ministarstvo kulture donesu odluku koja će se temeljiti na interesu struke, kvaliteti programa i budućnosti HNK u Zagrebu.

No ako se uzme u obzir da gradonačelnik Zagreba već mjesecima javno govori o Dubravki Vrgoč kao svom favoritu i da je ministrica izjavila da će intendant HNK ovaj put biti izabran, “ne zato što nam to omogućuje zakon, nego zato što sam se sa zagrebačkim gradonačelnikom dogovorila da u zajedničkim projektima, te u projektima koji će se kandidirati za EU, idemo maksimalno dogovorno i kompromisno”, tada dvojbe gotovo i nema. Tome u prilog govori i podatak da su novim Zakonom o kazalištima ovlasti Kazališnog vijeća neutralizirane i da ministrica ima mnogo veće ingerencije kod imenovanja intendanta.

>>>Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 11

  • MaraBrajković 09.04.2014.

    A što žene ne mogu,ako hoće?Puno toga,raditi i naj zahtjevnije poslove odgovorno,a i priroda nam je dala jednu ulogu više!

  • liliana 09.04.2014.

    Sandra je pravo žensko i ne osuđujem ju niti se čudim.Nije imala sreće da nađe adekvatnog muža,njezin muž je premiran za nju.

  • imam svoj komentar 08.04.2014.

    ,..hm!,..pa da! ,..moram se složiti,... zaista mogu stvarati čuda!!,..(:(:(:<>_!_<>

Komentiraj...
Vidi sve komentare