To je to što me zanima!

Sastavili su traktor od dijelova Yuga, Lade, Mercedesa i Golfa

Petar Škacan (63), sin Robert (39) i Mario Ivandić (20), radnik iz automehaničarske radionice Škacanovih u Jastrebarskom sastavili su traktor od dijelova automobila
Vidi originalni članak

Širok je samo 1,3 metra. Ide 10 km na sat i ima dvije brzine. Radi pomoću Golfova dizelskog motora, hidraulične pumpe iz viličara Linde, hidromotora Dunfuss i getribe iz Lade Nive. Diferencijali su mu od Mercedesa 190, prednji ovjes od Opel Kadetta, a auspuh od Yuga 45. Unikatni traktor vlasnike je stajao samo 2000 kuna, koliko su platili gume i naplatke. Petar Škacan (63), sin Robert (39) i Mario Ivandić (20), radnik iz automehaničarske radionice Škacanovih u Jastrebarskom, sastavili su ga tijekom zime.

- Većinu smo dijelova imali u radionici, a nešto su nam darovali prijatelji - kaže Robert. Obitelj ima vinograd s 800 trsova. Kako je Petru posljednjih godina u njemu bilo sve napornije ručno raditi, a pravi traktor je prevelik, odlučili su improvizirati. Robert, koji je završio Prvu tehničku školu “Nikola Tesla” u Zagrebu, napravio je nacrt. Otac, po zanimanju automehaničar, je vario, a potom su sva trojica sastavili dijelove i sklopili traktor.

- Napravili smo kosu, koja je ispod traktora. U stražnji dio stavljamo prskalicu za vinograd, čiji je spremnik 200 litara - objašnjavaju. Paljenje je jednostavnije nego u automobilu. Vozač prvo da kontakt. Zatim ručicu koja se nalazi lijevo od upravljača pomakne ulijevo ako želi voziti naprijed ili desno za natrag. I doda gas. Za gašenje je dovoljno ručicu vratiti u sredinu. Traktor ima kočnicu, ali gotovo je nepotrebno koristiti se njome. Jedino na nizbrdici. I upravljati ovim traktorom lakše je nego autom jer ima hidraulični volan. Pumpa mu je FAP-ova, glava Mercedesova, a kolo Opelovo.

- Još nisam zadovoljan. Htio bih da radi na struju - rekao nam je Robert Škacan.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • nefer 29.11.2010.

    ovo vrijedi samo ako je zemlja odmah do garaze, nemre ga registrirati, a i da moze treba skupa homologacija gdje ce dobiti 10-ak stvari za prepravku....

  • user_59328 28.11.2010.

    bravo bravo

  • antiša 28.11.2010.

    svaka cast ljudi,ali da tek vidite mog bagija kojega san napravija od dajca duplaka(kamion 4x4)e to su kolica

Komentiraj...
Vidi sve komentare