To je to što me zanima!

'To je prvi čavao koji žele zabiti u lijes narodnih referenduma...'

Udruga 'U ime obitelji' tvrdi da se novim Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma želi spriječiti građane da doniraju referendumske inicijative, jer ih se izjednačava sa strankama
Vidi originalni članak

Sabor bi danas trebao u prvom čitanju raspraviti prijedlog novog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Udruga 'U ime obitelji' ispred Sabora je upozorila da Vlada ovaj zakon koristi kao oružje za onemogućavanje građanskih referendumskih inicijativa. 

PRATITE UŽIVO

- Zakon je samo prvi čavao koji Vlada Andreja Plenkovića želi zabiti u lijes narodnih referenduma, nakon što su pokušali opstruirati građansku inicijativu narod odlučuje - poručio je Ivan Munjin član upravnog odbora udruge.  

Upozorio je da se zakonom želi spriječiti građane da doniraju referendumske inicijative, koje nastaju ad hoc, tako što ih se izjednačava s političkim strankama koje imaju resurse, funkcioniraju 365 dana u godini i mjesečno dobivaju 35.000 kuna po zastupniku iz proračuna.

Zakon propisuje da građani za svaku donaciju trebaju potpisati izjave, a za veće od 5000 kuna i ugovor kako bi se donacija mogla koristi dok se pred organizatore nakon prikupljanja potpisa stavlja rok od osam dana da dostave četiri različita izvješća i to financijska, o donacijama, troškovima te iznose i popuste za medijsko oglašavanje.  

- Zakona koji Vlada predstavlja kao nešto kvalitetno zapravo je prepisani SDP-ovog zakon protiv kojem su se protivili prije tri godine i glasali protiv njega - poručio je Munjin.  

Najproblematičnija odredba zakona za udrugu je što se građane za male donacije od 10 do 100 kuna obvezuje da moraju potpisati i dostaviti izjavu organizatorima referendumskih inicijativa da nemaju dugovanja prema državi ili prema radnicima, ako je riječ o tvrtkama.

Upozoravaju da će takvu izjavu vjerojatno morati ovjeriti kod javnog bilježnika i poslati inicijativi, a ako to ne učini građanska inicijativa  neće moći koristiti donaciju već će je morati uplatiti u državni proračun.

Navode da je Državno izborno povjerenstvo 2015. godine ,kada je SDP predstavio zakon, upozorilo da se na referendumske inicijative i političke stranke ne mogu primjenjivati iste odredbe o financiranju te da se financiranje referendumskih inicijativa treba urediti što je moguće jednostavnije, jer građani nemaju infrastrukturu kao političke strane.

Udruga u ime obitelji pozvala je zastupnike da odbace HDZ-SDP prijedlog kojima se građane želi spriječiti da financiraju referendumske inicijative. Predlažu da se financiranje referenduma uredi Zakonom o referendumu. 

Idi na 24sata

Komentari 39

  • 30.01.2019.

    Imam u šta pametnije donirati , a ne vama udrugice sa pretencioznim nazivom!

  • stari mudrac 30.01.2019.

    halo luzeri, a di su vam ona dva odlikaša ilčić i samodol?

  • Mühan 30.01.2019.

    koliko je bilo referenduma u hrvatskoj ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare