To je to što me zanima!

Sava puna santi leda, sklanjaju sve brodove i splavi s rijeke

Ovih dana uklonjene sve plovne oznake sa Save, vrijedne oko 700.000 kuna. Za sada su predviđena tri mjesta gdje će se skloniti plovila zbog leda na vodi
Vidi originalni članak

Snijeg koji je uz konstantno niske temperature prouzročio velike probleme u prometu stvara probleme i Savi, točnije ledene sante koje se sve više gomilaju. Rubni dijelovi uz obalu već su pokriveni debljim ledenim pokrivačem. Brodska Lučka kapetanija pokriva gotovo 300 riječnih kilometara, od Siska do granice sa Srbijom, i kontinuirano prati razvoj situacije. 

- Sava nije plovna zbog niskog vodostaja, no sada je i oko 35 posto površine prekriveno santama koje dolaze iz bosanskih pritoka. Stanje je zabrinjavajuće, ali nije alarmantno - rekao je Stjepan Benić, kapetan Lučke kapetanije Brod. Dodao je kako je još u prosincu pozvao vlasnike neka sklone svoja plovila u zaštićene dijelove, s obzirom na to da na Savi ne postoje pravi zimovnici. 

Ovih dana uklonjene i sve plovne oznake, vrijedne oko 700.000 kuna. Za sada su predviđena tri mjesta gdje će se skloniti plovila. Jedno je neposredno ispod SRC Poloj, drugo nasuprot bosanskobrodske rafinerije, a treće u Davoru, gdje je smješteno i pet tankera koji su krenuli prema Rafineriji Sisak, ali nisu prošli zbog niskog vodostaja. Problem imaju i vlasnici osamdesetak splavi na Savi, splavarskog naselja jedinstvenog u Hrvatskoj. 

- Najveća opasnost dolazi nakon što se led počne topiti i krenu sante, koje mogu izbiti bačve ispod kućica i potopiti ih – rekao je Josip Nakić, potpredsjednik Udruge splavara. U slučaju da se situacija pogorša i krenu teže sante, splavari, u dogovoru s Lučkom kapetanijom, će pokušati postaviti šlep koji bi led odbijao prema sredini Save. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Rider_1991 07.02.2012.

    Eno odnit ce Sidro....

  • Zaczgb 07.02.2012.

    ako ništa drugo bar je slika fora ispala

Komentiraj...
Vidi sve komentare