To je to što me zanima!

Schmidt je Hrvate zaštitio od preglasavanja i time ispunio zahtjeve hrvatskog korpusa

Schmitove promjene odnose se na razmjernost predstavljanja konstitutivnih naroda iz svakog kantona u Domu naroda Federacije BiH. Povećava se broj mjesta u klubovima sa 17 na 23
Vidi originalni članak

Šokantno, iznenađujuće, u nevjerojatnom terminu, visoki povjerenik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmit u noći bosanskohercegovačkih izbora objavio je promjenu izbornog zakona. Vijest je izazvala opću zbunjenost: zašto je to učinio baš sad kad su izbori upravo završeni? Mogu li izmjene vrijediti retroaktivno? Hoće li to utjecati na izbor hrvatskog člana predsjedništva?

Krenimo obrnutim redom. Schmnitove izmjene neće utjecati na izbor hrvatskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine.  Prema prvim rezultatima objavljenima par sati  nakon zatvaranja birališta, Željko Komšić – jedini je član predsjedništva koji ostaje, što se naravno može promijeniti. Član predsjedništva najvidljiviji je predstavnik naroda na vrhu BiH, ali to ipak nije najvažnije. 

NOVE REFORME Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini: Pogledajte detalje

Schmitove promjene odnose se na razmjernost predstavljanja konstitutivnih naroda iz svakog kantona u Domu naroda Federacije BiH. Ovom mjerom povećava se broj mjesta u klubovima svih konstitutivnih naroda sa 17 na 23.  Tako će Hrvati i iz kantona u kojima su malobrojni moći delegirati predstavnike u Dom naroda skupštine, ali će u taj Dom moći ući i „ostali“. 

Oni su u BiH krajnje diskriminirani – Židov, Rom, Talijan ili, npr, Nijemac, ne mogu biti izabrani na niz funkcija, što znači da ne postoji građanska ravnopravnost. Jednako je važan, ako ne i važniji, set zakonskih izmjena koji se odnosi na konstituiranje i funkcioniranje tijela vlasti. Schmirtova namjera je da, ako netko oteže ili opstruira konstituiranje i rad organa vlasti, njegovu ulogu preuzima neko drugo tijelo, i to u strogo zadanim rokovima. Izmjene će pomoći  u sprečavanju zlouporaba  'vitalnoga nacionalnog interesa' specificiranjem djelokruga pitanja koja mogu biti predmet pozivanja na vitalni nacionalni interes, čime će se eliminirati neograničena i neodređena kategorija interesa, te osiguranjem da svako pozivanje na vitalni nacionalni interes bude predmet razmatranja od strane Vijeća za vitalni nacionalni interes.

POKOJNICI MEĐU BIRAČIMA Novi skandal na izborima u BiH: 'Djed mi je na biračkom popisu, a umro je prije 40 godina...'

Američka ambasada izrazila je veliko zadovoljstvo zakonskim izmjenama, koje je Schmit planirao još ljetos, ali je SDA bojkotirala njihovo donošenje. „Ova akcija je bila i hitna i neophodna“ piše u priopćenju Veleposlanstva SAD.  Schmit je, iskoristivši tzv. „bonske ovlasti“ zaprijetio svima koji, kako je rekao, imaju loše namjere opstruiranja izmjena. Današnje odluke štite sve građane, sve konstitutivne narode i Ostale, i to tako što će osigurati da izborni rezultati budu implementirani, da nove vlade budu formirane, da institucije mogu funkcionirati, da suci budu nominirani i imenovani.

BOLJI ODAZIV NEGO 2018. Kaos na izborima u BiH: Uhitili pet članova biračkog odbora, donijeli već popunjene listiće

Stranke, političari i politički kalkulanti koji žele misliti da je blokada donošenja odluka moguća kao legitimno sredstvo u multietničkoj Bosni i Hercegovini varaju se - ja ću u budućnosti koristiti sve svoje ovlasti da to deblokiram! U svim slučajevima, ako bude potrebno!“

Idi na 24sata

Komentari 55

  • petarpan242 03.10.2022.

    ne vidim u čemu je problem. to je druga država sa svojim problemima. mi imamo svojih napretek.

  • vratih se ;-) 03.10.2022.

    ako pricate o 3 konstitutivna naroda, srbima, hrvatima i tzv "bosnjacima" bilo bi dobro objasniti koji je to narod "bosnjaci"? ako, samo zato jer zive u bosni postaju "bosnjaci", nemojte zaboraviti ni na narod "hercegošnjake", narod koji zivi u drugom dijelu BIH, hercegovini. ;-)

  • salaso 03.10.2022.

    Konačno da je netko skužio tko blokira bih i nešto poduzeo...

Komentiraj...
Vidi sve komentare