To je to što me zanima!

SDP nudi pomoć dužnicima: 'Ovako imaju šanse platiti dug'

Peđa Grbin pojasnio je kako bi se tako svakom uplatom smanjivala glavnica, a time i kamate što bi osiguralo da se dug vraća i smanjuje, a zajamčena je i zaštita vjerovnika
Vidi originalni članak

Pomoć dužnicima, cilj je SDP-ovih izmjena Zakona o obveznim odnosima, koje su uputili u saborsku proceduru. Naime, sadašnji zakonski okvir dovodi do situacije da dužnici, u mnogim situacijama podmiruju samo troškove i kamate, a glavnicu duga ne podmiruju. 

- Dužnik koji ima primanja u iznosu od 4.000 kuna, a duguje iznos od 200.000 kuna, uz stopu zakonske zatezne kamate od 7.09 posto u ovršnom postupku nikada neće moći podmiriti glavnicu svojeg duga, budući da zatezne kamate na godišnjem nivou iznose 14.180 kuna, dok je iznos koji će on plaćati u ovrsi 12.000 kuna godišnje - stoji u obrazloženju zakona. 

SDP izmjenama Zakona o obveznim odnosima predlaže promjenu načina uračunavanja duga i to tako da bi se od plaćenog iznosa jednom polovinom namiruje iznos dospjele glavnice, a preostalom polovinom troškovi i kamate.

Peđa Grbin (SDP) pojasnio je kako bi se tako svakom uplatom smanjivala glavnica, a time i kamate što bi osiguralo da se dug vraća i smanjuje, a zajamčena je i zaštita vjerovnika jer zatezne kamate nastavljaju teći na neisplaćeni dio glavnice. 

- Ovim modelom dužnici imaju teoretsku šansu otplatiti svoj dug - kazao je Grbin. 

Na pitanje očekuje li podršku vladajućih, uzvratio je kako je uz prijedloga zabrane ovrhe nad cijelom plaćom, ovaj zakonski prijedlog SDP-ov doprinos rješavanju problema ovrha i blokiranih. 

- Potpuno nam je svejedno hoće li podržati naš prijedlog ili ovu mjeru uklopiti u neki svoj prijedlog. Nama je bitno da se stanje u kojem se država nalazi, u odnosu na blokirane, popravi. Upravo zato što je u tijeku priprema zakonskih rješenja od strane vladajućih po ovom pitanju, smatramo da je sada pravi trenutak, za predstavljanje naših ideja i modela. Vladajućima poručujem da ih slobodno mogu krasti - poručio je Grbin. 

Idi na 24sata

Komentari 39

  • uvijek žedan 10.03.2018.

    Prvo bi trebalo da objasni kako to lopovska država i pod HDZ-om i pod SDP-om kamate pretvara u glavnicu pa onda to opet sve zajedno okamatare i tak u beskonačnost. I da nakon desetak godina dug od desetak tisuća pretvore u nekoliko stotina. I sad bi ljudi takvoj lopovskoj državi trebali klicati. Tko može čim dalje to bolje, na kraju će se valjda međusobno kamatariti.

  • filip33 08.03.2018.

    Kad vi podmirite svoj dug onda prosipajte pamet

  • Bezobraznik 08.03.2018.

    A da vi prvo riješite svoje dugove?

Komentiraj...
Vidi sve komentare